Vyjádření zastupitelů města k referendu

Mikulášek vizualizace_vm_kostelVážení spoluobčané!

V minulém roce proběhla v našem městě architektonicko – urbanistická soutěž s cílem realizace projektu rekonstrukce našeho náměstí. Ta určila první tři návrhy, které byly finančně odměněny. Následně zastupitelstvo města svou většinou odmítlo projekčně realizovat vítězný návrh ing. arch. Mikuláška.

Zastupitelstvo se svou většinou zcela zásadně neztotožnilo s navrhovaným řešením dopravy na náměstí. Návrh totiž počítá s technicky nerealizovatelným napojením ulice Radnická na kruhový objezd. Ale co je horší, jednosměrně zprůjezdňuje ulici Kostelní z ulice Novosady! Což je z hlediska bezpečnosti množství chodců v této lokalitě se pohybujících, včetně školních dětí, pro většinu zastupitelů zcela NEPŘIJATELNÉ!

Dále v návrhu projektu chybí realizace některých zadaných podmínek soutěže. Jde například o neřešení umístění tribuny pro kulturní pořady na náměstí, o vzhled restauračních zahrádek, o vzhled a umístění prodejních stánků. Studie také neřeší dostatečný počet parkovacích míst na náměstí nebo propojení pro pěší s prostorem za řekou Balinkou.

Musí tedy následovat další krok, plynoucí z pravidel architektonické soutěže a zákona o veřejných zakázkách. Bude osloven druhý v pořadí doc. ing. arch. Miroslav Cikán.

Za této situace se určitá skupina občanů nechce smířit se zcela legálním postupem daným pravidly architektonické soutěže, zákonem o obcích a zákonem o veřejných zakázkách. Tato skupina chce vyhlásit místní referendum k prosazení návrhu ing. arch. Mikuláška. Tedy návrhu, který již jednou zastupitelstvo odmítlo jako návrh nevyhovující.

Vážení občané, domníváme se, že pravidla architektonické soutěže se musí dodržovat, stejně jako se musí dodržovat zákony naší země. Také se domníváme, že zastupitelé a občané našeho města mají právo dle podmínek soutěže seznámit se s dalšími oceněnými návrhy.

Pokud by žádný z oceněných návrhů nebyl přijat, je možné uvažovat o místním referendu. Avšak o takovém referendu, které nám občanům dá vybrat z více oceněných návrhů. A nikoliv o referendu, které by tak tvrdě a nekorektně svou otázkou protlačovalo pouze návrh  zastupitelstvem již odmítnutý.

A ještě jednodušeji – pokud nechcete zprůjezdňovat ulici Kostelní, pokud chcete naopak před základní školou, tělocvičnou a Kotvičkou mít pěší zónu, pokud chcete mít možnost zaparkovat – byť krátce - se svým autem na náměstí, pokud chcete více zeleně na náměstí, pokud chcete, aby stávající historické památky byly dobře viditelné a staly se tak fakticky středem náměstí, seznamte se s dalšími oceněnými návrhy a s podpisem výzvy k referendu určitě nespěchejte!

O to vás žádají níže podepsaní zastupitelé města Velkého Meziříčí

Blažek Pavel, Jurdová Jiřina, Kamanová Pavla, Kaše Jiří, Komínek František, Kratochvíl Stanislav, Lancman Karel, Lavický Vilém, Pokorný Svatopluk, Ráček Vít, Ripperová Marie, Rosa Stanislav, Vrána Petr

letak

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.