Vodní toky na Vysočině mají extrémně málo vody

droughtOdbor životního prostředí Městského úřadu Velkého Meziříčí vyzval občany, fyzické i právnické osoby, k šetření vodou.

V současné době se na většině vodních toků na území Kraje Vysočina vyskytují výrazně podprůměrné průtoky, které se pohybují v povodí Dyje v rozmezí 6-60 % měsíčního normálu a v povodí Moravy v rozmezí 3-40 % měsíčního normálu. Na mnoha profilech je překročen ukazatel „sucha" - ke dni 18. 7. 2017 se jedná celkem o 48 profilů. Situace na drobných vodních tocích či potocích je ještě nepříznivější. Ve většině případů protékají v těchto vodních tocích extrémně nízké průtoky nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně, rovněž dochází k poklesu hladiny vody zadržované ve vodních nádržích. Tyto skutečnosti mají nepříznivý vliv na rybí obsádku a samozřejmě i další živočichy.

Vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci vyzývá odbor Životního prostředí městského úřadu Velké Meziříčí jako příslušný vodoprávní úřad všechny fyzické a právnické osoby k nutnosti šetření vodou a omezování zalévaní pozemků, napouštění bazénů, mytí vozidel apod.

-měú-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.