Vyjádření Jiřího Kašeho k tiskové zprávě iniciativy Za Náměstí VM

Mikulášek vizualizace_vm_kostel_copyVážený pane Tomáši Bílku, zmocněnče přípravného výboru občanské iniciativy „ Za Náměstí VM“,

Vaší výzvě zastupitelům města, cituji: aby při výběru zhotovitele projektové dokumentace rekonstrukce náměstí nekonali žádné další kroky a vyčkali do doby, než bude znám výsledek místního referenda konec citace, nejenomže nechci, ale přímo nesmím vyhovět!

Vyzýváte mě a další zastupitele totiž k tomu, abychom činili kroky, které zjevně a jednoznačně porušují zákony České republiky a porušují pravidla architektonicko – urbanistické soutěže, která jsme, coby zastupitelé našeho města, sami stanovili a schválili. S vítězným návrhem se, coby zastupitel tohoto města, neztotožňuji. Podotýkam, že spolu se mnou se s ním neztotožňuje většina zastupitelstva (13 zastupitelů).

Při svém rozhodování v zastupitelstvu jsem povinen řídit se Zákonem o obcích, který definuje v paragrafu 69 slib člena zastupitelstva obce. Dovolím si připomenout pasáž slibu, cituji, svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu města a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky. A odstavec 4 tohoto paragrafu konstatuje, že člen zastupitelstva obce vykonává svůj mandát osobně a v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy. Je zde tedy jasně stanoven zákaz imperativního mandátu člena zastupitelstva obce, tedy, že člen zastupitelstva obce není při výkonu svého mandátu vázán žádnými příkazy.

Dále si dovolím připomenout další zákon České republiky, a to zákon č.137/2006 / zákon o veřejných zakázkách/. Ten ve svém platném znění v době vyhlášení architektonické soutěže ve svém paragrafu 23 odst. 6 konstatuje – cituji – že v případě více vybraných účastníků soutěže o návrh je zadavatel povinen vyzvat k jednání v jednacím řízení bez uveřejnění všechny vybrané účastníky. Konec citace. Jen doplňuji, že i stávající zákon č.134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek v Hlavě 5 – Jednací řízení bez uveřejnění – pod paragrafem 65 konstatuje – cituji – v případě více vybraných návrhů zadavatel vyzve k jednání v jednacím řízení bez uveřejnění všechny účastník soutěže o návrh, jejichž návrhy byly vybrány. Konec citace. A naposledy bych pak porušil pravidla architektonické soutěže, kde v odstavci 2.2 Účel a poslání soutěže, je jasně stanoveno, že – cituji – do jednacího řízení bez uveřejnění budou vyzváni ocenění účastníci, v pořadí dle soutěže.

Doufám, vážený pane Bílku, že důvody výše popsané jsou Vám a celému přípravnému výboru srozumitelné a žádám Vás a zároveň celý přípravný výbor, jehož jste zmocněncem, abyste napříště upustili od aktivit, které jednoznačně vyzývají k porušování zákonů České republiky!

S pozdravem MUDr. Jiří Kaše, zastupitel

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.