V Balinách pořádali tábor pro lidi se zdravotním znevýhodněním

Tábor BalinyDva pětidenní běhy příměstských táborů pro lidi se zdravotním znevýhodněním se konaly v ekocentru Chaloupky Baliny u Velkého Meziříčí. Vždy od rána do odpoledních hodin se skupina zkušených sociálních pracovníků věnovala skupince táborníků a připravovala jim pestrý program na zahradě, u řeky i v pracovně ekocentra.

Letní tábory jsou tu proto, aby si děti odpočinuly, vyřádily, něco nového se naučily, zažily dobrodružství, potkaly nové kamarády a naučily se vyrovnávat s nečekanými situacemi. Zcela jistě to není kompletní výčet přínosu táborů. Jisté však je, že toto všechno se netýká jen zdravých dětí, ale také těch, které měly smůlu, a něčeho jim bylo ubráno. Buď hned na počátku, nebo v průběhu života. Bohužel, táborů pro tyto děti není mnoho.

Ale nemusí to být jen děti v pravém slova smyslu. Někdo zůstává dítětem napořád. A právě pro osoby s tělesným či mentálním znevýhodněním připravilo dva pětidenní běhy příměstských táborů ekocentrum Chaloupky Baliny u Velkého Meziříčí.

První tábor se jmenoval Čarodějův učeň, druhý Dobrodružnou stezkou. Oba dva tábory využívaly rozlehlou přírodní zahradu a překrásné údolí říčky Balinky. Čarodějem nebo spíš čarodějkou byla samozřejmě myšlena příroda – naše učitelka. Táborníci připravovali kouzelné lektvary (bylinkové limonády), vyráběli masky a čarovali s barvami, poznávali bylinky i život hmyzu. Dobrodružná stezka zase vedla táborníky po stopách přírodních národů. Vyrobili si například lapač snů ozdobený různými přírodninami, bylinkový herbář nebo ochranný amulet. Sami si také zkusili rozdělat oheň a připravit čaj z nasbíraných bylinek. Léto na táboře mezi kamarády tak bylo přesně takové, jaké má být.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.