Fajtův kopec se chystá na 10. ročník už prestižního evropského festivalu

vstupZvědavost zabila nejednu kočku a jednoho Kozla – tedy mě. Když jsem poslední dobou opakovaně potkával Boba (na týhle akci, na tamtý, i na oný, kde jste byli vy), musel jsem zkusit na něj znovu vyrukovat s dotazy. Nepraštil mě. Naopak jsme si (jako vždy) sympaticky pokecali, a tak si můžete přečíst další přepis jednoho z našich Q&A. Mě rozhovory s členy FF crew vždycky baví. A vás, jak věřím, taky.

Čau Bobe. Nemáš, prosím tě, chvíli čas na novou várku mých otázek?

Ahoj. To sem velice zvědavý, co sis na mě dnes nachystal. Pojďme na to!

První a nejzásadnější headliner pro ročník 2018 je oznámen. Pěkně jste přitvrdili. Emmure jsou patrně nejbrutálnější kapela v historii FajtFestu a k tomu jedna z nejlepších, kterou současná deathcorová scéna nabízí. Jaká jsou očekávání FF crew a jaké byly (a jsou) reakce veřejnosti?

O Emmure už jsme se snažili pár let. A myslím, že svou roli sehrály skvělé sety Polar s Obey the Brave na FF 2017 a mezi manažery i kapelami proběhl skvělý feedback. Souhlasím s tím, že tohle bude nejtvrdší headliner a taky největší jméno, které kopec zatím spatřil! Ne nadarmo mají na svém novém merchi „Emmure Is a Cult“. Jejich koncert na FF bude, myslím, totální apokalypsa! Joshua (kytara) po svém příchodu ke kapele vše naprosto zabijí dokonalým a hutným zvukem! Řekl bych, že hlavně on nasměroval Frankieho na tu správnou cestu. Milujte je a oni vám to na FF vrátí. Velká kapela, velký návrat. Dej si poslední album Look at Yourself!

Před zveřejněním jste nechali lidi hádat jméno hlavní hvězdy. Trefil se někdo nebo se znovu opakovali především Deftones? Byla v tipech i jména, která vás zaujala pro případné využití v budoucnu? 

Spíše bych začal druhou části otázky, přijde mi mnohem zajímavější. Prozradím pár jmen kapel, se kterými jednáme, a které se potenciálně mohou objevit na dalších ročnících: Architects, Suicide Silence, Attila. A za zmínku stojí i fakt, že nás oslovil management Behemoth, ale o nich nemůžeme momentálně ani uvažovat. Deftones je naše obrovská srdcovka a sen, ale na druhou stranu každý člověk, co má rozum a hlavně přehled, ví, na kolika festivalech u nás hráli Deftones za víc jak 20 let své existence. Ani na jednom! Všeho všudy jeden klubový koncert. Nejsou určitě dražší než Korn, ale na festy jezdí do Evropy hodně málo a chce je skoro každý. Navíc jejich momentální koncertní forma není top a napětí v kapele je velké. Nechme už Deftones prosím spát, protože to je kapela pro festivaly typu Rock Am Ring, Novarock, Hellfest…

Dá se podle Emmure usuzovat hudební koncept FajFestu 2018? Bude více deathcorový nebo máte pro jubileum ještě jiný scénář?

Poslední deska Emmure je sice deathcorová, ale jejich hudbou prošlo mnoho vlivů. Věděl jsi třeba, že Frankie je velkým fanouškem Freda Dursta? Co se týče konceptu, řeknu to asi takhle: máme nové skvělé logo (práce Despa) a nový design. Máme to hodně do světlých a pozitivních barev, protože cítíme, že jsme na startu nové éry FajtFestu a desátý ročník bude pro nás v mnoha ohledech moc důležitý. Většina lidí asi čeká, že na desítku vytáhneme osvědčené kapely, co FajtFest táhnou už mnoho let, ale na to pozor! Dáme přednost většinou úplně novým a neokoukaným kapelám. Přesto se nějaké starší taky objeví, i když to nebude v množství, na které jste byli zvyklí! Časté opakování kapel trochu škodí samotné kapele a ve finále i festivalu. Jsme na nové cestě a chceme dělat věci jinak.

Kdy a jak se dozvíme další kapely, které budou na kopci hrát k tanci, drinku, pohodě a radosti?

Další zahraniční kapelu chceme ohlásit cca 10. prosince a bude se jednat o support přímo před Emmure. Můžu jen říct, že to není žádná no name kapela, co si berou headlineři jako předskokana za jídlo a spaní v tourbusu. Loni hráli tuším na Hellfestu. A už prosím žádné tipovačky nebo se začne objevovat jméno Deftones. Od ledna pak začneme zveřejňovat kapely ve větším tempu.

V posledním rozhovoru jsi mi říkal, že byste chtěli udržovat určitý poměr zahraniční vs. tuzemské kapely. Stále tato vize platí nebo se lehce kroutí podle nepochybného zájmu o FajtFest ze všech stran? Respektive, jak budou síly rozděleny s chystaným ročníkem?

Hej, přesně tak! Dobrá metalová paměť! Chceme mít z cca 25 kapel 10 zahraničních. Hodně v tomhle směru spoléháme i na Brainwave Productions, protože mají přehled, kontakty a skvělé schopnosti. Teď se kolem zájmu hraní na FF strhl obrovský boom, a to nejen mezi CZ a SK kapelami…, hodně Anglie, Rusko, Německo, Francie, i nějaká Jižní Amerika atd. Za tohle jsme nesmírně šťastní!

S tím zájmem totiž souvisí dobře rozjetá spolupráce s médii, ať už mluvíme o Sparku s Fakkerem, TV Rebel, ZaostřenoVM, zmínění Brainwave Productions. Jak to vypadá na příští rok? Prakticky už chybí jen rádio…

Mediální podpora je úplně neskutečná! Fakker tým bude mít dokonce na starosti všechny tiskovky zveřejněných kapel a nejspíš i soutěž o hraní na FajtFestu. Začínají si nás všímat čím dál větší média. A těžko teď odhadnout, jak bude rok 2018 vypadat, ale budeme se snažit být všude. I v Prostřenu. Rádiu se chceme věnovat více, a hlavně zvolit to pravé, co osloví naši největší cílovou skupinu. Máš nějaký tip?

To bude poprvé, co se podívám na Prostřeno! Z rádií mě napadají akorát Beat a zlínský RockMax.

O RockMaxu uvažujeme už druhým rokem a na Beatu jsme měli promo třetí rok. Tak uvidíme.

Co novinky v samotném areálu. Můžeš už něco málo prozradit? V roce 2017 nastoupily platební čipy, v jednom příspěvku jste zmínili změnu zvukařské firmy…

Chceme začít naplno pracovat s areálem a využít všechny jeho možnosti. Platební čipy se ukázaly jako nejlepší tah za posledních několik let. Zjednodušila se nám inventura, víme veškerá čísla, kolik příští rok zaplatíme na DPH, odpadl problém s drobnými. Akorát mě mrzí, že jsem se nenechal k čipům přemluvit o dva roky dříve. Je to moje chyba.

A novinky? Chceme více využít skvělého prostoru nahoře u rozhledny a Karel (Red Devil) přišel s nápadem udělat tam chill-out zónu. Takže to dostane s Pavlem (Dělník z Kavkazu) na starosti a už teď jsem zvědavý, s čím přijdou. Ve hře je i hraní soutěžních kapel na dolním ochozu rozhledny atd. Jinak v týmu máme nově ještě Romana (má obrovské srdce a odhodlání). Zbytek staří dobří známí: Despo, Milan, Corey, Izag, Markéta a samozřejmě nesmím zapomenout na našeho generálního sponzora Hendrika, který je navíc naším mentorem a rádcem!

V roce 2018 budeme zvučit s jednou z největších a nejlepších profi firem u nás. Budeme mít skvělý zvuk a monstrózní světla! Kdy jindy, než na 10. ročník?! Chceme mít i zvukaře na pódiu a další vychytávky okolo stage. Nepostará se nám o to nikdo jiný než Rental Pro.

Když jsme u těch efektů, co bude padat tentokrát? Sníh? Promiň, mě to nedá. 

Sníh už byl, ne?! Vlastně ty jsi nebyl na prvním ročníku. Tam mrzlo i přes den. Hele, nevím, kdo to tam nahoře řídí, ale nejhorší máme za sebou. Tohle byla Bouře Chester! Příští rok to vidím pozitivně. Ostatně jako vždy. Něco přijde, ale budeme připraveni!

Na prvním jsem byl. S méně zarostlou tváří, ale dobře si pamatuju zimu a vlastní nepřipravenost. Co kapacita areálu? Vím, že lístky se počítají na omezený počet 2000 kusů a konec smlouvy o pronájmu se blíží. Počítá se výhledově s přesunem Fajt Hillu nebo tohle zatím necháváte stranou?

Kapacita je 2000 a víc nepustíme. Jde hlavně o bezpečnostní důvody, tak raději moc neváhejte s lístky, ať v červnu nebrečíte. Uděláme vše pro to, abychom FajtFest udrželi na kopci co nejdéle. Je promyšlen i plán s kapacitou cca 4-5 tisíc. Se Ski Clubem (pronajímatel areálů) chceme zachovat FajtFest tam, kde má být. O změně místa tedy momentálně vůbec neuvažujeme.

Ptám se i kvůli tomu, že ve VelMezu za poslední rok došlo k jistým zemětřesením. Jedno už ovlivnilo pořádání Rumel a dalších večírků. Myslíš, že ta radniční telenovela bude mít nějaký neblahý efekt na kulturu ve městě, respektive hlavně nad městem?

Vidím, že jsi dobře připraven. Velmi přesně. Momentálně nemáme prostor, kde bychom dělali klubové akce, tzn. naše několikaletá základna Nový Svit je pasé, protože podmínky pronajímatele byly neúnosné. Podmínky se nám nepodařilo domluvit ani v domovském Rock Depu. Je to škoda, ale místo stále hledáme. Jedno je jisté, 19. května bude na kopci velká jarní Rumela.

Co se týče zemětřesení na místní radnici, jsme přesvědčeni o tom, že se nás to nedotkne, protože za 10 let nebyl žádný problém a už patříme mezi tradiční a bezproblémové akce města. Jsme velmi vděčni za podporu městu Velké Meziříčí i médiím: ZaostřenoVM, Medřičské listy, Velkomeziříčsko, NovinyVM. Dříve taková podpora nebyla. Děkujeme!

U lístků z pochopitelných důvodů letos stoupla jejich cena. Ono, když chceš zvýšit kvalitu, rostou náklady. Protože jsem byl vždycky skeptik, zajímalo by mě, jestli už se objevily i negativní reakce na tuhle položku?

Podle nás a většiny lidí, s kterými komunikuji, je cena lístku ještě malá a po zveřejnění Emmure a Rental Pro (zvuk) to musí uznat snad každý. Že cena lístku je vyšší a proč slyším prakticky jen od tebe.

Hahaha, I ty, Brute? Jsem rád, že je moje skepse konečně mylná. Teď si vybavuju, jak jsi mi během headliner party vlastně říkal, že se lupení prodává docela slušně. 

Strašně nás překvapilo, že se lístky prodávají opravdu dobře už před zveřejněním první kapely. To snad mají jen Brutal a Rock For People a je to asi znamení, že to děláme dobře nebo jsme na správné cestě.

Takže se dá hádat, že kdo zaváhá, neuvidí FajtFest ani z livestreamu na YouTubu?

Ano, přesně tak. V žádném případě neplánujeme livestream ani točit koncerty! Neváhejte moc s koupí lístků, protože kapacita areálů je daná a víc opravdu pustit nemůžeme, ani nechceme.

Děkuji ti, Bobe, za odpovědi. Hoď ještě na závěr, prosím, nějaký trailer. Ať lidí ví, proč jet na Fajt Hill 18 a oslavit 10 let festivalu.

Na závěr? Přijďte s námi oslavit 10 let FajtFestu a věřte, že tohle bude opravdu velký, protože do toho dáme všechno. Dojeď za námi na kopec, a to místo i atmo tě pohltí a už nikdy nepustí! Není to jen o muzice, ale i komunitě skvělých lidi, co mají srdce na správném místě. Dejte tomu šanci.

Tom Fleck 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.