První adventní víkend se v Křižanově nesl v tónu rozsvěcování, lesku a hudby

DSCN2189Advent je tady. A ačkoliv by to měl být čas klidu, jeho začátek byl v Křižanově pořádně rušný. Již deváté Slavnostní zahájení adventu proběhlo v sobotu 2. prosince.

První částí programu byla od 16:15 hodin mše svatá v kostele sv. Václava, kterou tentokrát farář Václav Hejč věnoval práci všech křižanovských spolků. Obětní dary nesly starostka Marie Smejkalová a místostarostka Radomíra Schmidová. V sedmnáct hodin se dění přeneslo na Benešovo náměstí. Příchozí se zahřívali horkým punčem spolku Vodotrysk, svařákem spolku Kaťák nebo čajem Klubu dětí. Pak už starostka Smejkalová všechny přivítala, pronesla slova o podstatě předvánočního času a pozvala děti z MŠ Křižanov. Ty vykouzlily svými písničkami úsměvy na tvářích posluchačů a daly jim tak na chvíli zapomenout na starosti každodenního života. Následně společně se starostkou musely pořádně zakřičet, aby se rozsvítil vánoční strom. Po rozsvícení nastoupili se svým zpěvem členové místní Scholy, čímž ještě více umocnili onu krásnou atmosféru. Od 18 hodin mohli zájemci posedět v Katolickém domě, kde k poslechu i tanci hrála kapela Šafářanka a kde se podávaly koláče, uzené maso a převážně teplé nápoje. Slavnostní zahájení adventu je tradiční akcí městyse Křižanova, na které se podílejí spolky Kaťák a Vodotrysk, křižanovská farnost, Schola Křižanov, ZŠ a MŠ Křižanov, kapela Šafářanka místního Domovu Kamélie Křižanov a spousta dalších lidí, např. Milan Čech, který celou akci zvučil.
V neděli 3. prosince bylo o kulturu také postaráno. Od 13:30 hodin vítali PhDr. Michaela Janáková a Ing. Jaromír Bursa příchozí ve své Galerii Dvorek, kde se odehrávala vernisáž výstavy Šperk pod stromeček. Vzhledem k mrazivému počasí po zahájení promluvil Bursa krátce o předmětu výstavy i předvánočním čase. Přibližně čtyřicet účastníků pobavil na závěr své řeči naprosto upřímným tvrzením o důvodech pořádání výstavy: „Blíží se Vánoce, dejte nám vydělat.“ Poděkoval také své ženě, která přípravě výstavy věnovala mnoho času a úsilí, aby vše působilo příjemně a přívětivě, a aby prostory nevypadaly jako skladiště. Jak již sám název výstavy napovídá, v hlavní roli byly šperky rozličných materiálů, tvarů a barev. Použity byly skleněné perličky, perly, foukané perly, perleť, sklo, mušle, polodrahokamy, keramika, korál, cínovaný kámen, ocel, měď, hedbáví, dřevo, provázek, řezaný plech, komponenty z hodinek a počítačů, měděný pocínovaný drát a jiné. Všechen jejich lesk a třpyt společně s venku poletujícím sněhem dávaly všem jasně znát, že zima je tu. Kromě šperků tu samozřejmě k vidění i zakoupení bylo množství dalších uměleckých děl – obrazů, váz, soch i plastik. Mezi autory šperků nechyběli Kristína Jánská, Helena Bochořáková, Ivana Prachařová, Jana Pašková, Libuše Pokorná, manželé Marcela Doušková a Michal Kopřiva, Emilie Šťávová, matka a dcera Jitka a Eliška Valovy, Miroslav Štěpánek, Terezie Uherková, Lukáš Rygl a Karla Šťastná. Janáková k vystavujícím umělcům říká: „Většina autorů a autorek pochází z Vysočiny, nebo se na Vysočinu přistěhovala. Drtivé množství z nich se tímto neživí, zhotovování šperků mají jako zálibu.“ Velký zájem hostů vzbudil šperk s tzv. „heřmanovskou koulí“ od I. Prachařové. Během vernisáže se podávalo občerstvení a majitelé svým přátelským jednáním přispívali k té pravé vánoční náladě.
Odpoledne pak mohli zájemci navštívit událost duchovního a povznášejícího charakteru. V křižanovském kostele Sv. Václava totiž pořádala koncert hudební skupina Útržky nebeských not. Jejich repertoár lze zařadit převážně mezi křesťanský folk. Písně, jejichž text i hudba jsou v drtivě většině vlastní tvorbou, vybízely k zamyšlení i zasnění, umocňovaly začínající období adventu. Skladby jako Je dál, je blíž, Láská objímá, Malý zlomek skály, Tajemství nebo Na mě pamatuj se v prostorách kostela nádherně nesly a nutily posluchače zapomenout na blížící se vánoční shon. Pocit sounáležitosti se dostavil v případě písně Drobná záře. Text písně totiž dostali všichni zúčastnění a zpívali společně se skupinou. Efektní byla také poslední píseň o „zavírání dne“, kdy se během zpěvu postupně zhasínala všechna světla, dokud nezůstala v kostele naprostá tma. Účinkující členové kapely: Petr Žamberský, Věra Vidláková, Božena Heimlichová, Vilém Vrzák a Karel Vrba kromě zpěvu také hru na kytaru a basovou kytaru. Vzhledem k tomu, že Útržky nebeských not navštěvují Křižanov pravidelně, věnovaly výdělek nedělního koncertu klientům Domovu Kamélie Křižanov. Během programu tedy i ředitelka Mgr. Silvie Tomšíková promluvila o adventním čase a jeho významu pro ni samotnou. Advent má spojen se třemi slovy: rozsvěcování, přicházení a charita, což mluví samo za sebe. Vyzývala shromážděné, aby si našli čas nejen na své rodiny a přátele, ale také sami na sebe. Koncert zahájil a ukončil farář Václav Hejč.
Ačkoliv se jednalo o různorodé akce, všechny vybízeli k setávání, dobré náladě i zamyšlení. Jsem přesvědčen, že tímto byl advent v Křižanově víc než dobře zahájen.
Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.