Lidé diskutovali o možném úložišti jaderného odpadu v našem regionu

nuclear-waste-1471361 1920V sobotním podvečeru 7. 4. 2018 se v kině meziříčského Jupiter clubu konalo promítání filmu „Cesta na nejbezpečnější místo světa“ režiséra Edgara Hagena. Snímek mapuje hledání nejvhodnějšího místa na planetě určeného k trvalému podzemnímu skládkování jaderného odpadu. Film doprovodil krátký úvod iniciátorů promítání manželů Veličkových o hodnotách zdejší krajiny. Po filmu následovala řízená diskuse v sále. Následně návštěvníci ještě dlouho debatovali v předsálí.

Důvodem k promítání snímku bylo plánované potenciální umístění jaderného úložiště v lokalitě Horka (na území městyse Budišov a obcí Hodov, Nárameč, Oslavice, Oslavička, Osové, Rohy, Rudíkov a Vlčatín). V současnosti je v ČR vybráno 9 lokalit k umístění jaderného úložiště a jednou z nich je „Horka“ vzdálená cca 8 km od Velkého Meziříčí. Ke konci roku bude výběr zúžen na lokality 4. Promítání mělo vést k otevření celospolečenské debaty o důvodech, přínosech a naopak negativech potenciálního umístění úložiště jaderného odpadu v našem regionu.

Děkujeme všem účastníkům a doufáme, že diskuse tohoto palčivého tématu bude dále pokračovat, tak aby měli obyvatelé Velkého Meziříčí možnost problematice porozumět a budou-li mít potřebu i vyjádřit svůj názor k věci, která je tu plánována na tisíce let dopředu. Rozhodnutí o umístění se týká každého z nás.

Markéta a Petr Veličkovi

02 mapa_Horka

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.