Před volbami, nebo po nich?

volby webJako netrpělivé dítě jsem občas slýchával: všechno má svůj čas. Coby dospělý jsem si už zase mnohokrát ověřil, že každá událost má své příčiny a následky. Přirozené pořadí jednotlivých článků vývojového řetězce by se nemělo (respektive s větším úspěchem ani nelze) měnit. Ve Velkém Meziříčí to však v posledních dnech zdánlivě neplatí.

Operativním rozhodnutím dosluhující městské rady byl například změněn zavedený termín tištěného vydání měsíčníku Velkomeziříčsko a ubrán tak prostor pro svobodnou předvolební kampaň. Rada tedy rozhodla o informacích pro voliče ještě dříve, než se tyto zprávy k voličům vůbec dostaly. Prý s ohledem na to, aby měl občan včas raději výsledky než materiály, podle kterých by se před odchodem k volebním urnám rozhodoval.

Ale všechno zlé je prý také k něčemu dobré. Asi ano. Kromě nového rozvržení mandátů, jejichž obsazení většina z nás už od sobotního večera dobře zná, lze totiž spolu s vydáním říjnového Velkomeziříčska sdělit voličům také další výsledky nedávného hlasování. Možná by se o nich před ustavujícím zasedáním nového zastupitelstva nemělo ještě mluvit, ale když už se na zdejší politické scéně se vším tak spěchá…  Tak je třeba říct, že strany zastoupené v dosavadní radě si pospíšily i s uzavíráním povolebních koalic. Dnes už je tedy zřejmé, že starostu a další členy městské rady budou ze svého středu vybírat nejspíš zástupci ČSSD, KDU-ČSL, Meziříčského fóra a ANO. Na samotném spojení by nebylo nic tak překvapivého, kdyby koaliční smlouva čtyř subjektů nebyla podepsána hned v sobotu krátce po vyhlášení oficiálních volebních výsledků. Tedy nejen bez povolebního jednání s dalšími demokraticky zvolenými stranami, ale podle všeho také na základě dohod uzavřených dávno před zahájením voleb. V předstihu zformovaná koalice tedy jenom čekala, jestli volič poskytne potřebný prostor pro její matematickou většinu.

V situaci, kdy už je takříkajíc „po všem", zbývá hledat vysvětlení, proč vlastně staronová meziříčská koalice tolik spěchala? Že by hlavním důvodem byla snaha čelit programu „Necid zpátky na radnici“, který našel podporu u 21 % voličů? Tak úzce personifikovanou motivaci bych s většinou koaličních stran ale asi nespojoval. Spíše se zdá, že uspěchaná dohoda chtěla na rozhodujících místech městské samosprávy předejít zejména dalšímu šíření generační a názorové změny. Společně s nezanedbatelnou částí voličů se však domnívám, že tento prospěšný druh změn odstartovaný letošními komunálními volbami je už stejně nezastavitelný!

Martin Štindl

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.