Vznik Československa slavili gymnazisté v roce 1918 i dnes

IMG 6118Zpráva o vzniku samostatného státu československého v říjnu 1918 přerušila výuku na gymnáziu. Studenti a profesoři se sešli v aule, kde k nim promluvil ředitel školy Vincenc Jordánek. Hovořil o důležitosti události. Večer se pak všichni zúčastnili slavnostního průvodu městem. Okamžiky z doby před sto lety si dnes připomněli gymnazisté.

K oslavě sta let Československé republiky připravili studenti s pedagogy výlet do minulosti. Vzpomněli den jejího vzniku, ale i dobu, která mu předcházela. Události první světové války se tehdejších gymnazistů i profesorského sboru citelně dotkly – zahynulo 38 studentů a jeden profesor. Zazněla jejich jména a závěrem československá hymna.

Celé dopoledne žáci strávili rozptýleni po budově školy a devatenácti stanovištích s pestrým programem. Mohli zavítat do biografu, fotokoutku, naučit se letkis, okusit atmosféru výslechu, zaposlouchat se do jazzových či swingových tónů nebo nasát vůni prvorepublikové kuchyně. Den zakončili sokolským sletem na hřišti za školou.

Martina Strnadová

Sokolský slet na hřišti za školou

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.