Spolek Jednoměsto uspořádal úspěšnou přednášku o záchraně lesů

trees-2206090 640Ve čtvrtek 21. března proběhla ve velkém sále Jupiter clubu přednáška s diskuzí na téma Jak zachránit naše lesy. Docent Radek Pokorný z brněnské Mendelovy univerzity předal více než 150 návštěvníkům cenné informace ohledně očekávaného vývoje počasí a srážek v naší oblasti v nejbližších letech a na to navazujících principů hospodaření s lesy.

Hlavní závěry lze shrnout do následujících několika cílů. Abychom zachovali lesy v krajině, je nutné co nejdříve zalesnit vzniklé holiny. Je nutné si uvědomit, že na zakládání produkčních lesů můžeme zapomenout. Z hlediska dynamiky růstu je v lese potřeba mít velké množství pionýrských dřevin, které jsou světlomilné, mají nízké nároky, rychle rostou a každoročně plodí. Patří sem například osiky, břízy, borovice, modříny, jívy apod. Přípravnou dřevinou v lesích může být i smrk. Jako cílovou dřevinu už jej ale volit nelze. Podporujme v lesích přirozenou obnovu, která má nejvyšší odolnost vůči klimatickým extrémům. Například vhodným způsobem oplocení. V lesích bychom měli podporovat i kořenové výmladky, které nemusejí vynakládat příliš energie na vybudování kořenového systému, a proto jsou odolnější. Při volbě dřevin je nutné zohledňovat jejich ekologické nároky. Proto není dobré vysazovat na slunné holiny buky nebo jedle, které jsou stínomilné. Skladba lesů by měla být tvořena minimálně třemi dřevinami. Monokultury nejsou z důvodu klimatických změn perspektivní. Les by neměl být tvořen porostem stejného stáří, ale měl by obsahovat více věkových kategorií. Zvláštní pozornost by měla být věnována porostním okrajům, kde by měly být dřeviny s dostatečným zápojem koruny bez náchylnosti k vyvrácení. Porostní okraj slouží jako ochranná zóna, například při extrémních větrných událostech.

Jsme nově vznikající spolek Jednoměsto a rádi bychom přispěli k utváření pospolité místní společnosti, která se aktivně podílí na řešení aktuálních výzev. Naši činnost charakterizují zkratky prostor, kultura a komunita. Nyní je nás sedm členů a jsme otevřeni novým tvářím a nápadům. Zatím nás lze sledovat pouze na Facebooku pod profilem Jednoměsto (@Jednomesto.spolek), ale spojit se s námi lze také na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Těšíme se na společné obohacení našeho města a jeho okolí.
Spolek Jednoměsto.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.