Dnes je mezinárodní den porodních asistentek

den porodních_asistentek5.května oslaví " Mezinárodní den porodních asistentek "porodní asistentky celého světa a já si dovolím několika řádky zavzpomínat na své porodnické začátky.

Od základní školy jsem si přála být paní učitelkou, o jiné profesi jsem vůbec neuvažovala.

Po maturitě na střední škole mi ale třídní profesor odmítnul dát přihlášku ke studiu na vysoké škole, protože jsem chodila do náboženství a škola pro porodní asistentky byla tehdy jediná, kde se náboženství neřešilo.

I stala jsem porodní asistentkou a toto povolání několik let vykonávala v jedné okresní porodnici.

Po dvouletém speciálním výcviku, kdy jsem získala od německých kolegyň certifikát pro přípravu k porodu v zemích EU a po mnoha dalších vzdělávacích programech jsem v roce 1995 nastoupila na cestu soukromé porodní asistentky, kdy v celé ČR byly pouze dvě soukromé porodní báby /tento výraz je mi milejší/...paní Hana v Praze a já ve Velkém Meziříčí.

Začátky soukromé praxe byly velmi těžké a s odstupem 24 let si říkám, jak je možné, že jsem to vše vydržela a měla odvahu jít proti zavedenému, bez jakékoliv pomoci.
Za to ze Srdce děkuji všem těhotným Ženám, které u mě žádaly radu a péči a se kterými jsem mohla být u jejich rození a dítěte zrození.

Jsou jich stovky, každá má svůj příběh, který s úctou a respektem uchovávám.

Každá Žena si zaslouží svoji porodní asistentku a to nejenom Žena těhotná, rodící a šestinedělní. Na péči, dohled a rady porodní asistentky má právo i Žena klimakterická, stárnoucí a gynekologicky nemocná.

Paní učitelkou v pravém slova smyslu jsem se sice nestala, ale učím a svoji práci porodní báby miluji.
Libuše Kotoučková
bába porodní
certifik.praktik EFT ADv.
certifik. Moon Mother , zasvěcená Mirandou Gray
certifik.karmalog

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.