Mezigenerační vztahy v rámci projektu „Ježíškova vnoučata“

ježíškova vnoučataProstřednictvím projektu „Ježíškova vnoučata" se nám podařilo navázat nová přátelství v mezigeneračních vztazích.

Naši senioři dostali možnost si splnit svá přání. Není to o tom, co potřebují, ale o tom, co chtějí.

Něco, co ji udělá radost. Jejich osamělost díky projektu se změnila v navázání kontaktu s mladými lidmi, kteří vyhledávají porozumění u generace třetího věku. Nejprve šlo o věcný dar s připojeným přáním k vánocům. Následoval děkovný dopis, který nezůstal bez odpovědi a přátelství pokračuje dodnes. A mohu podotknout, že už nejde jen o písemnou komunikaci, ale i osobní setkání. Spřízněné duše, ač s mezigeneračním rozdílem mají společné záliby a navzájem u sebe nachází porozumění a radost.

Máme tu paní, která je milovníkem domácích mazlíčků a z naprosté náhody, která začala věcným darem, vzešlo krásné přátelství. Další přátelství vzešla na základě podobných životních příběhů.

Díky projektu jsme mohli splnit i neočekávaná přání a hodláme i nadále pokračovat a dělat radost lidem, kteří si náš zájem zaslouží, protože nám předávají neocenitelné zkušenosti a ze svého života zanechali mnohé.

Nabízíme možnost zapojení se do projektu s realizací dalších přání. Je nám ctí a dělá nám radost, že naše organizace může našim občanům také touto cestou naplnit zdánlivě obyčejná očekávání. Tímto způsobem dáváme najevo úctu, kterou si určitě zaslouží.

Vím, že starosti a trápení se nikomu nevyhýbají, ale můžeme nabídnout je pomoci zvládnout a nebo dopomoci k naplnění nějakého citového deficitu nebo přání. Je to postoj k našim klientům aby byli spokojenější, snažit se jim zajišťovat pohodu dostupným způsobem. Dávat najevo všímavost, uvědomění vhledu do nitra člověka a citlivý přístup.

Poskytovaná sociální služba a projekt je schopna reagovat na podněty a možnosti přijímat přání svých klientů. Snažíme se reagovat, vyhodnocovat informace, ve vztahu k potřebám lidí, o které pečujeme a zpracováváme jejich přání.

Životní zkušenost každého člověka je jedinečná. A pohled na současnou realitu a přítomný okamžik nám pomáhá realizovat další nápady.

Realizací projektu je naplněné srdce radostí našim klientům. A to není málo.

Mgr. Jurková Jana, ředitelka Sociálních služeb města Velké Meziříčí

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.