Populární Noc kostelů proběhne 24. května 2019

kostel s.v_Mikuláše_autorStupkaLetošní 11. ročník Noci kostelů má již 1567 přihlášených kostelů a modliteben. Událost je to význačná a každý kostel si připravuje na noc 24. května 2019 svůj program.

K této akci se vyjádřil i hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek:

„Vážení a milí přátelé,

sakrální stavby vždy vzbuzovaly a dodnes vzbuzují v lidech silné emoce – pocity štěstí, pokory, smutku, lásky, obdivu, ale otevřeně si přiznejme mnohdy také obavy z neznámého. A právě Noc kostelů, která letos připadá na 24. května, je skvělou příležitostí jak nahlédnout za dveře kostelů, kaplí, modliteben, ale i dalších návštěvníkům běžně nepřístupných církevních objektů a překonat ten pocit počáteční nedůvěry. Neváhejte a využijte tuto zajímavou akci k návštěvě církevních staveb ve svém okolí, které byly odnepaměti místem setkávání a udržování tradic, které dávají našemu životu to
lik potřebný řád, zejména v dnešní uspěchané době.
S potěšením jsem přijal záštitu nad jedenáctým ročníkem Noci kostelů a věřím, milí přátelé, že stejně jako já využijete tuto noc k setkání se sousedy a přáteli, k návštěvě zajímavého doprovodného programu nebo třeba jen k utřídění vlastních myšlenek. Není určitě od věci se na chvíli zastavit a popřemýšlet o svém životě a nastavených hodnotách.

Budu se těšit na setkání s Vámi u nás na Vysočině."

Ve Velkém Meziříčí se zapojí Husův dům, kostel svatého Mikuláše, kostel Povýšení svatého Kříže (Špitálek) a kostel Nejsvětější Trojice na Moráni. Události se zúčastní i kostel svatého Marka v Mostištích.

Husův dům zve na koncert pěveckého sboru C-VOX. Kostel svatého Mikuláše si připravil vystoupení dětského sboru, modlitbu v duchu Taizé za doprovodu chrámového sboru, varhanní hudbu a požehnání na závěr Noci kostelů. V kostele Povýšení svatého Kříže (Špitálek) proběhne výstava historických liturgických oděvů a jiných historicky bohoslužebných předmětů a pašijový příběh o smrti Ježíše Krista. Na Moráni v kostele Nejsvětější Trojice bude otevřeno, jinak běžně bývá hřbitovní kostel uzavřený.

Přesný program kostelů: 

Kostel svatého Mikuláše

19:00 Zahájení noci kostelů modlitbou

19:10  Vystoupení dětského sboru

Dětský sbor pod vedením Kristýny Bradáčové a Petry Tiché vznikl v listopadu 2018. V současné době v něm zpívá 15 šikovných zpěváků, kteří doprovází nedělní mše svaté se křty dětí. Písně obohacují tóny příčné flétny, na kterou hraje Hana Tichá.

20:00 Modlitba v duchu Taizé za doprovodu chrámového sboru

Příležitost ke zklidnění při meditativní modlitbě, při které zazní písně vzniklé ve francouzském Taizé v provedení chrámového sboru římskokatolické farnosti.

21:30 Varhanní hudba

Zazní skladby z období baroka (D. Buxtehude) a romantismu (F. Mendelssohn Bartholdy, C. Saint-Saens, A. Dvořák). Na varhany hraje Kristýna Bradáčová a na akordeon Petr Bradáč.

22:00 Požehnání na závěr Noci kostelů

Kostel Povýšení svatého Kříže (Špitálek)

19:00–22:00 Výstava historických liturgických oděvů a jiných historický bohoslužebných předmětů

19:30 Pašijový příběh o smrti Ježíše Krista

Divadelní představení o posledních okamžicích Ježíšova života předvede společenství mládeže z Netína. Mladí se scházejí každých 14 dnů a rádi Vám předvedou, co si při svých schůzkách pro Vás připravili!

Kostel Nejsvětější Trojice na Moráni

19:00 – 22:00 Příležitost navštívit jinak běžně uzavřený hřbitovní kostel.

-Zuzana Najtová-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.