Značku Regionální potravina získal citronový řez a smetanový zákys

lacrum-vm-inzerce-zakys-210-x-148-mmZnačku Regionální potravina získalo na Vysočině dalších osm výrobků.

Slanina, čerstvý sýr, smetanový zákys, žitný chléb, citronový řez, pivo z Chotěboře, meruňkový džem s levandulí a pražená solená tykev jsou další výrobky z Vysočiny, které se mohou pyšnit označením Regionální potravina. O logo, které je zárukou vysoké kvality, čerstvosti a regionální jedinečnosti, se letos na Vysočině ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl jako už tradičně o kategorii Ostatní.

Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR hodnotí každoročně přihlášené produkty, které musí splňovat několik podmínek – musí být vyrobeny v daném regionu, a to z místních surovin, jejichž podíl je minimálně 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. O značku Regionální potraviny se pravidelně soutěží v devíti kategoriích.

„Značka Regionální potravina znamená pro spotřebitele záruku, že výrobek vznikl v daném regionu a neputuje za nimi tisíce kilometrů ze zahraničí. Navíc je udělení loga formou podpory menších místních producentů, v jejichž výrobnách a provozovnách vznikají poctivé a mnohdy také netradiční dobroty," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Více o soutěže naleznete na webu Regionální potraviny.

Tisková zpráva kraje Vysočina, zpracováno z podkladů SZIF

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.