Gastroden nabídl přehlídku moderní gastronomie

tit copy_copy_copyGastroden, který již po dvaačtyřicáté připravila Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí, je každoroční prezentací oborů a velkou propagací i popularizací oboru gastronomie.

Ve středu 16. října 2019 probíhal na Světlé zároveň 42. Gastroden, den otevřených dveří a podzimní výstava ovoce a zeleniny. To vše doprovázel bohatý program v budově školy.

Velkým lákadlem pro návštěvníky byla jako každoročně gastronomická výstava, během které prezentovali svoji práci žáci maturitního ročníku i absolventi odborných kurzů. K vidění zde bylo nesčetně dezertů, nádherné dorty i menší cukrářské výrobky, ručně zdobené vánoční perníčky a cukroví. Dále Gastroden nabídl výstavu slavnostních mís, výrobků teplé i studené kuchyně, ochutnávku flambovaných palačinek a míchaných nápojů. Zájemci si mohli také vyzkoušet originální kuchařskou techniku zvanou food carving, při které se do ovoce a zeleniny vyřezávají různé tvary a ornamenty.

„Jsem moc ráda, že jste si na nás udělali čas. Program, který jsme společně chystali, je bohatý a opravdu se tady dá strávit celý den", přivítala přítomné ředitelka školy Marie Paľovová. Mezi hosty dopolední části a slavnostního zahájení Gastrodne se objevila městská rada v čele se starostou Josefem Komínkem, senátor František Bradáč, krajská radní pro oblast školství Jana Fialová a delegace z partnerského italského regionu San Benedetta del Tronto.

Tělocvičnu školy zaplnily dekorace v barvách podzimu, dýně, vřesy, vypěstované plodiny, dary přírody, historické motocykly a prodejní stánky v rámci podzimní výstavy ovoce a zeleniny. Kulinářská akademie nabídla ukázky vaření vegetariánské a hmyzí kuchyně, představila pivo, kvalitní víno i kávu. O tom, jaké je to účinkovat v televizním pořadu MasterChef, povyprávěl finalista soutěže Jan Vorel.

Během dopoledne školu navštívily především skupiny žáků škol, protože gastro přehlídka je zároveň lákadlem pro absolventy devátých ročníků. Pro studenty gastronomických oborů učitelé připravili celostátní soutěž Ukaž, co umíš a pro žáky základních škol soutěž Co se u nás naučíš.
Budoucí zájemci o studium mohli využít příležitosti, a vyzkoušet si přijímací zkoušky nanečisto v rámci dnů otevřených dveří. Odpolední program a výstava každoročně láká širokou veřejnost.
V programu nechyběla prezentace zahraničních stáží, představení italského turistického regionu San Benedetta del Tronto a přehlídka všech oborů, které škola nabízí. V areálu školy byl k vidění sportovní vůz Kaipan a repasovaný traktor, na kterém pracovali sami žáci učebních oborů.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.