Gymnazisté mají za sebou námořní výpravu do Skotska

skotsko1-2019V minulých dnech se studenti vyššího gymnázia měli možnost zúčastnit osmidenního zájezdu do Skotska. Jak se jim výprava přes Amsterdam a po moři do Skotska líbila? Čeho si všimli? Jak zvládli pobyt ve skotských rodinách?

Skotsko, jedna za zemí Spojeného království, ráj všech ovcí a krav, kde místní obyvatelé mluví sice angličtinou, nicméně našemu uchu ne zcela srozumitelnou.

Už odpradávna všichni cestovatelé pějí ódy na tento kousek světa, a proto jsme se i my rozhodli navštívit zemi, která se proslavila kilty, Lochneskou, whisky a nespoutanou přírodou. Byla by však škoda psát jen o jedinečné přírodě, protože Skotsko oplývá také řadou pozoruhodných památek, jejichž zlomek jsme měli možnost spatřit i my.

Amálie Dvořáková, 7. A

Skotsko2Kdybych měla vyzdvihnout jeden jediný zážitek, na který budu vzpomínat ještě hodně dlouhou dobu, byl by to výlet na Vysočinu. Cesta byla sice dlouhá, avšak krásná příroda, kterou jsme viděli už po cestě, vše vynahradila. Skotsko jsme do této chvíle zažili hlavně zelené se spoustou stromů, ale teď nastala náhlá změna. Skotská vysočina je tvořena kopci porostlými vřesem, který měl teď na podzim krásnou zrzavou barvu. Občas se ukázal potůček, nebo dokonce malý vodopád. U jednoho jsme i zastavili. Voda v něm byla průzračně čistá a pěkně studená, což si někteří z nás vyzkoušeli na vlastní kůži, neboť uklouznout po kameni a spadnout do vody nevyžadovalo mnoho úsilí. J

                                                                                                                                              Julie Pivoňková, 7. A 

Skotsko3Na výletě ve Skotsku jsme společně se spolužačkou bydlely u velice milé rodiny - Setha a Lary, kteří měli psa Joga. Snažili se pro nás udělat vše, abychom měly co největší pohodlí. Nejlepší bylo, že se poměrně dost zajímali o to, co nás baví, co máme rády a povídali si s námi. Naprosto dokonale byl jejich zájem vidět, když se snažili používat češtinu. Seth nám každý večer řekl „dobrou noc“ (znělo to spíš jako „dobru nóc“) a také nám několikrát popřál „dobrou chuť“ (což vyslovoval jako „dobře hůt“). Do češtiny překládali i název dezertu (the lemon sponge), což je velmi pobavilo. Na tuto rodinu budu mít úžasné vzpomínky a jsem velice ráda, že jsem byla ubytovaná zrovna u nich. Měly jsme každá vlastní pokoj, soukromou koupelnu a na jakýkoli dotaz se nám dostalo kladné usměvavé odpovědi.

Také byla skvělá horká čokoláda se šlehačkou, skořicí a marshmallow, kterou mi Lara uvařila. 

Jana Bednářová, 7. A

Skotsko4Poznávací zájezd do Skotska se velmi vydařil. Program byl od začátku do konce velmi nabitý. Nejvíce mě však zaujala návštěva nejstarší palírny whisky ve Skotsku, Glenturret distillery. Od milé paní průvodkyně jsme se dozvěděli něco o historii samotné palírny, výrobě whisky a jejím následném zrání. Ke konci prohlídky nám byla představena socha kočky Towser, která za svůj život dokázala chytit neuvěřitelných 28 899 myší, čímž si vysloužila čestné místo v Guinessově knize rekordů. Ostatním rozhodně doporučuji účastnit se takových zahraničních exkurzí. Jedná se o skvělou příležitost poznat jinou kulturu a trochu si procvičit cizí jazyk.

                   Vítězslav Havlíček, 6. A

Skotsko5Skotsko, země, do které jsem se snad již odjakživa chtěla podívat. Proto, když jsem se dozvěděla, že se tam naše gymnázium chystá, považovala jsem to za nabídku, kterou nelze odmítnout. Od prvního okamžiku, kdy jsem vstoupila za hranice této země, mě Skotsko zcela oslnilo. Ať už se jednalo o Skotskou vysočinu, která byla snad z celého zájezdu vůbec nejkrásnější, přes opatství až po hlavní město Edinburgh. Zároveň jsem se nemohla naposlouchat pro mě překrásného skotského přízvuku. Když se to všechno posčítalo, připadala jsem si, jako kdybych se najednou ocitla v seriálu Cizinka. Všem bych určitě zájezd z celého srdce doporučila, a pokud se znovu naskytne možnost, určitě neváhám a jedu také!

Adéla Pistrichová, 6. A

Pod taktovkou dam z řad učitelského sboru našeho gymnázia jsme, po rozkolu způsobeném absencí cestovních pasů nejmenovaných účastníků, v úterní podvečer 26. 9. 2019 úspěšně vyrazili vstříc krásám a tajům krajin skotských. Zhruba patnáctihodinová cesta autobusem do Amsterdamu by se dala nazvat, jak jsem byl v pozdějších dnech zájezdu poučen, německým slůvkem „belasten". V Amsterdamu nás přivítaly, již v roce '32 Čapkem popisované plejády cyklistů se svými aparáty a nebezpečně vyhlížející kanály proudící celým městem, v nichž údajně dle statistik skončí jedno motorové vozidlo týdně.
Následujícího dne, ve čtvrtek, po cestě trajektem Amsterdam-Newcastle nás autobus již po levé straně unášel ku kýženým skotským hranicím. Zde jsme navštívili zříceniny opatství narůžovělého Melrose pyšnícího se srdcem Roberta Bruce a opatství Dryburgh, jež se stalo místem posledního odpočinku významného skotského spisovatele Waltera Scotta.
Skotsko6Další destinací byl Stirling, nad nímž se tyčí památník Williama Wallace, který zde hrdě bránil skotskou nezávislost před anglickým vlivem. Ze Stirlingu jsme se odebrali do nedalekého maloměsta Tullibody, kde se jsme se dočasně ubytovali ve skotských rodinách.
V pátek jsme vyrazili směr Edinburgh, kde jsme zakusili pověstný britský deštík, prohlédli si budovu Skotského parlamentu společně s rezidenčním sídlem královny Alžběty II., navštívili Edinburský hrad a dnes již nevyužívanou královskou jachtu.
Neděle nám pak přinesla pohled do palírny whisky Glenturret oficiálně založené roku 1775. Dále jsme vystoupali k již zmiňovanému památníku W. Wallace, z něhož jsme měli na dlani celý Stirling. Podivili jsme se nad skotskou důmyslností u Falkirk Wheel, což je rotační lodní výtah překonávající výškový rozdíl 24 m, a prošli si přístavní město St. Andrews, na jehož universitě se například seznámil princ William s Catherine.
V pondělí se nám dostalo poslední snídaně u našich rodin. Před odjezdem z Britských ostrovů jsme ještě stihli v Alnwicku navštívit hrad s velkolepou zahradou, kde se natáčelo několik scén ze série Harryho Pottera.

Pavel Dítě, 7. A

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.