Přijelo k nám Polsko aneb Výměnný pobyt s polským lyceem

P1000619V červnu loňského školního roku jsme se vydali do polského města Tomaszow Mazowiecki, kde se uskutečnila první část studentské výměny. Nyní byla řada na nás jako na hostitelích, a tak jsme v neděli 6. října ve večerních hodinách přivítali na meziříčském náměstí naše polské partnery. Program jsme se snažili sestavit barvitý, aby si v něm každý mohl najít něco svého. Jen se podívejte sami.

Pondělní ráno jsme zahájili uvítáním polských studentů a vyučujících panem ředitelem Trojánkem v aule a následně nás přivítal pan starosta Komínek na radnici. Poté jsme navštívili místní zámek. V odpoledních hodinách nás paní učitelka Ševčíková, které vděčíme za navázání kontaktu s polskou školou, provedla po městě a program jsme završili výstupem na kostelní věž. V úterý jsme jeli do Prahy zhlédnout významné památky v čele s Pražským hradem, Nerudovou ulicí, Staroměstským náměstím, Václavským náměstím a dalšími pamětihodnostmi. Středeční program byl mnohem volnější. Dopoledne nám umožnila firma POEX prohlídku výrobny vlastních produktů. Odpoledne jsme si režírovali sami. Většina vyrazila na kozí biofarmu DoRa v Ratibořicích nedaleko Třebíče a večer jsme se sešli na společném grilování.
Následující den nás ráno odvezl autobus do Moravského krasu. Prohlídka jeskyní se polským studentům líbila a ještě nadšenější byli ze zastávky v nákupním centru na zpáteční cestě.

Pátek se nesl v duchu příprav podvečerního rozloučení ve školní aule, takže jsme se všichni učili české písničky a vyrobili jsme společnými silami plátno, jež jsme využili jako pozadí pro fotokoutek, který byl zajímavým zpestřením. Rozlučkový večírek se velmi vydařil, všichni si pochutnali na domácích pokrmech a užili si hudební vystoupení kapely MHD i některých polských studentů. Dalšího dne ráno jsme se rozloučili a partneři odjeli zpět do Tomaszowa.
Závěrem bychom chtěli poděkovat městu Velké Meziříčí a Sdružení rodičů při GVM za finanční podporu, díky níž jsme mohli výměnu zrealizovat, dále pak vedení školy a všem zúčastněným pedagogům za investování času, síly a nápadů, bez kterých bychom to nezvládli.

Teodora Kazdová a Milan Dobrovolný, 7. A

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.