Novoměstská nemocnice vydává knihu k 80. výročí svého založení. Už je v prodeji

nmnmnemNemocnice Nové Město na Moravě vydává knihu k osmdesátému výročí svého založení. Původně byl v plánu pouze almanach, nakonec vznikla kniha 80 let jsme vám nablízku aneb Příběh novoměstské nemocnice. Zájemci ji seženou hned na pěti místech. Tři budou v Novém Městě na Moravě a dvě ve Žďáře nad Sázavou.


„Poznáte příběhy lidí, kteří nemocnici budovali, kteří v ní pracovali a pracují. Již 80 let je lidem tato nemocnice nablízku, i proto jsme se rozhodli připomenout a přiblížit všechny důležité události a okamžiky její existence i z doby, kdy se o její stavbě teprve začalo uvažovat. Publikace čerpá informace nejen z různých doložených písemných pramenů, ale také ze vzpomínek a příběhů současných a bývalých zaměstnanců. Tak ožívá historie, která se píše každým dnem znovu a znovu. Věříme, že kniha udělá radost. Doufáme, že by to mohl být i pěkný dárek pod vánoční stromeček," řekla ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.

Autorkou knihy je tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková. „Skládat střípky z historie nemocnice tak, aby to byl příběh, který bude čtenáře bavit a napínat, bylo velké dobrodružství. Knihou jsem chtěla vzdát hold všem, kteří nemocnici tvořili a kteří ji tvoří. Publikaci jsem skládala jako puzzle asi rok, byla to dřina, ale snad čtenářům udělá radost. Moc děkuji všem, kteří při téhle dobrodružné práci pomáhali."

Kniha je v prodeji hned na pěti místech. V novoměstské nemocnici na recepci chirurgie a v nemocničním bufetu. „Pokud si zájemci dorazí koupit knihu k nám do nemocnice, dostanou k ní dárek v podobě pera s nápisem připomínajícím 80. výročí založení nemocnice," říká tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Další prodejní místo v Novém Městě je Informační centrum v Horáckém muzeu. Knihu prodává také knihkupectví Gabriela Šemrincová ve Žďáře nad Sázavou a knihkupectví Kanzelsberger také ve Žďáře nad Sázavou. Stojí 240,- Kč.

Nemocnice pamatovala i na slavnostní představení knihy 80 let jsme vám nablízku aneb Příběh novoměstské nemocnice. „Knížku symbolicky přivítáme na světě na adventním koncertu BROLNu v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě 15. prosince v 16 hodin. Pokud vše dobře dopadne, kmotrou knihy by měla být dcera architekta Bedřicha Rozehnala, který nemocnici v roce 1937 navrhl, paní Eva Rozehnalová. Koncert pořádáme společně s Českým rozhlasem Vysočina," zve na adventní koncert i křest knížky její autorka a tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Tamara Pecková Homolová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.