Kynologický klub ve Velkém Meziříčí funguje 35 let

silvestrovský výšlapV roce 1985 vznikla z iniciativy V. Novotného a O. Šandery organizace zabývající se výcvikem psů, Kynologický klub při
svazarmovském Autoklubu Velké Meziříčí. Členové se účastnili závodů ve sportovní kynologii v regionu, navštěvovali a seznamovali se svou činností děti v základních školách, děti v zotavovně v Březejci a prezentovali se široké veřejnosti.

V květnu 1990 byl Kynologický klub pořadatelem 1. ročníku Májového závodu a zkoušek pro psovody z regionu Žďárska, Jihlavska a Třebíčska. Tento rok byl významný, protože proběhlo zaregistrování v Moravskoslezském kynologickém svazu, ale také ukončení činnosti Svazarmu. Výcvik probíhal na území za novým nádražím, v lokalitě bývalé autokrosové dráhy, kde byly využívány dvě stavební buňky jako zázemí pro psovody a náčiní, které je k výcviku potřeba. Činnost se rozšířila i na vzdělávací akce pro psovody – školení figurantů, školení zabývající se péči o psy, problematice nemocí a úrazů psů. V roce 2005 přišel Kynologický klub o pozemek, kde probíhal pravidelný výcvik. V červnu téhož roku se začalo s budováním nového cvičáku v katastru obce Martinice. V listopadu proběhla „kolaudace" nové klubovny. Vzhledem k věku dožití psích parťáků a běhu lidského života se mění i počet psovodů a plemena psů, která se výcviku účastní.

Po roce 2009 se poměrně značně vyměnila členská základna. Co se nezměnilo, je pravidelné nedělní cvičení. V létě 2018 jsme byli nuceni přesunout zázemí cvičiště i klubovny na jiný pozemek. Všechno jsme úspěšně zvládli. Členové KK VM (Kynologický klub Velké Meziříčí, z.s.) v rámci brigádních hodin vytvořili podmínky pro plnohodnotný výcvik a důstojné zázemí pro vykonávání celoroční kynologické činnosti, výchovy a výcviku psovodů i psů za finanční podpory města Velké Meziříčí, Kraje Vysočina, dalších sponzorů, rodinných příslušníků a příznivců kynologického sportu. Naši členové se účastní výcviku v různých oblastech kynologie – sportovní kynologie, lovecký výcvik, práce záchranářských psů, canisterapie, nosework, výstavy a bonitace, spolupráce s jinými subjekty zabývajícími se kynologií – školení a vzdělávací kynologické akce, soutěže i závody. Organizace v současné době sdružuje 58 aktivních členů.

Akce, které jsme v roce 2019 pořádali, byly 9. ročník Májového závodu, který jsme po devatenácti letech opět oživili, Jarní a podzimní zkoušky podle Národního a Mezinárodního zkušebního řádu, Zkoušky podle řádu Kynologické jednoty ČR, 3. ročník zimního závodu „Legrando", každoroční Silvestrovský výšlap, pravidelná nedělní cvičení, socializační procházky. Posláním Kynologického klubu Velké Meziříčí, z.s. je podporovat zájem lidí, kteří mají psa a chtějí z něj vychovat nejen poslušné zvíře, které může být jeho parťákem doma i ve společnosti, ale také dosahovat úspěchy v kynologických sportech a aktivitách.

Informace o našich aktivitách najdete na: www.kynologickyklubvm.cz

Za KKVM A. Vidláková, I. Bernatová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.