Kdy a proč řezat ovocné stromy?

tit copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyV neděli dopoledne 26.1.2020 proběhl na Ostrůvku kurz citlivého řezu ovocných stromů. Přes 30 posluchačů si vyslechlo přednášku Dominika Grohmanna alias Potulného sadaře, který svůj výklad doplnil o ukázku řezu stromů v zahradě ekocentra. K přednostem přednášejícího jednoznačně patří zařazení mezi naše nejlepší sadaře a není tedy divu, že pečuje o ovocné stromy na území celé ČR i v zahraničí a vysázel přes tisíc ovocných stromů do volné krajiny.

Akce byla pořádaná pod patronátem portálu NAUČMESE ve spolupráci s místním spolkem Jednoměsto. a Chaloupkami o.p.s.. Na akci probíhalo přihlašování přes webový portál a již týden před akcí byla kapacita naplněná. Tento důvod a zejména panující mýty o řezu ovocných stromů nás vedou k sepsání krátké instruktáže o dané problematice.

Proč stromy řezat:

  • vytvoření stabilní koruny, která unese ovoce a nerozláme se
  • zlepšení světelných poměrů v koruně
  • podpoření růstu, zejména u mladých stromů
  • podpoření pravidelné plodnosti
  • prodloužení životnosti stromu
  • prevence chorob a rozšiřování škůdců

Typy řezů podle životních etap:

Výchovný řez
U vysazených stromů minimálně 5 let po výsadbě. Jedná se o nejdůležitější řez, protože se tvaruje ideální koruna a zároveň je nutné srovnat rozdíly mezi korunou a kořeny. V každé školce se totiž kořenový systém při dobývání stromku silně zredukuje. Tento řez je pro život každého stromu nezbytný a díky jeho absenci umírají desetitisíce stromů z nových výsadeb. Provádí se takzvaný řez na pupen, tak abychom u postranních větví vedli řez nad venkovním pupenem. K takovému řezu nám budou stačit pouze ostré sadařské nůžky.

Výchovný řez v prvním roce po výsadbě je nezbytný. Zakládá se koruna a srovnává se poměr koruny s kořenovým systémem.

Udržovací řez
Používáme na něj výhradně ostrou ruční pilku. V koruně provádíme prosvětlovací zásahy, abychom vrátili plodnost do vnitřku koruny a snížili tak pákový efekt. Buď odřezáváme celé větve na větevní kroužek, nebo takzvaně sesazujeme na vedlejší větev. V žádném případě neponecháváme pahýly. Důsledkem tohoto řezu je prevence rozlámání stromu, pravidelnější a kvalitnější úroda a tvorba nových přírůstků.

Zmlazovací řez
Aplikujeme jej na staré stromy s typicky svěšenými větvemi (díky hmotnosti plodů se větve ohýbají). Díky tomuto řezu můžeme prodloužit život stromu třeba i o 20 let. Tento zásah již vyžaduje odborné provedení a k jeho realizaci je nutná stromolezecká výbava, popřípadě dlouhý žebřík.

Zmlazovací řez před zásahem (vlevo) a po zásahu (vpravo)

 Bez stromolezeckého vybavení je dostupnost některých partií nereálná

Termín řezu:

Leden–březen
Řežeme jádroviny, tedy hrušně a jabloně. Zimní řez je jediný vhodný termín pro řez těchto druhů. V zimním období jsou zásobní látky stažené ke kořenům, tudíž je stromu ponecháváme a zároveň se řezné rány dobře hojí. Panující fáma o namrzání řezné rány není opodstatněná a nemusíme se bát řezu i v mínusových teplotách.

Začátek března – období květu
Řežeme peckoviny (třešně, višně slivoně). Můžeme je řezat i v zimním období, hrozí ale infekce chorobami a klejotok.

Letní řez
Ačkoli tento řez uvádí různé příručky a zmiňují ho někteří ovocnáři, je tento termín vhodný výhradně pro intenzivní sady. Nikoliv pro naše zahrady a volnou krajinu. Dochází totiž k oslabování růstu, bereme stromu velké množství energie a zvyšujeme zakládání květních pupenů.

Limity v řezu ovocných stromů

  • při řezu bychom neměli u stromu odstranit více než 1/5 objemu koruny
  • velikost řezných ran by neměla být na průměru větší než:

        - u jádrovin 6 cm
        - u peckovin 3 cm
                   o Větší rány strom není schopen zahojit a jsou vstupní branou infekcím

Nejčastější omyly při řezu stromů

Snížení velikosti stromu radikálním řezem
Díky tomuto zásahu, který strom není schopen zahojit, začne postupně odumírat. I když může umírat i 10 let, je pro něj řez fatální. Měli bychom mít na paměti, že velikost stromu řezem neovlivníme! A pokud se o to snažíme, ubíráme tím stromům roky života.
Každoroční zakracování letorostů
Tento řez vede k silnému zahušťování a nemá žádné opodstatnění. V důsledku toho lidé řežou každoročně a nemají téměř žádná jablka.
Velké řezné rány
Ovocný strom je velmi citlivý a nemá schopnost větší rány zahojit.
Řez motorovou pilou
Jako nářadí volíme výhradně ostré ruční pilky a sadařské nůžky. Ačkoli je motorová pila rychlý pomocník, nedělá hladké rány, které se hojí výrazně lépe.
Stromy se řežou každoročně!
Tento argument je mnohdy zažitou tradicí bez podložení pádným argumentem. Pokud dobře provedeme výchovný řez, nemusíme do stromu klidně 20 let vůbec zasahovat. Každoroční řez je pro strom vysilující.

Tento článek není zaměřen na intenzivní ovocnářství, řez meruněk a broskvoní. Jeho obsah je pouze souhrnný a mělo by platit pravidlo, že pokud si nejsme jistí v řezu ovocných stromů, prospěje jim mnohem více, když je řezat nebudeme.

Někteří členové spolku se řezem ovocných stromů odborně zabývají, a proto nám neváhejte napsat s jakýmkoliv dotazem. V omezené míře jsme schopni ošetřit Váš sad nebo zahradu, případně poradit a pomoci s plánem i realizací výsadby. Ozvěte se nám na facebookový profil Jednoměsto., nebo na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jednoměsto.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.