Josef Sedlák se podělil o dojmy z návštěvy jižní Afriky

17Člen VGS a cestovatel Josef Sedlák zavítal v listopadu 2019 do pěti států jižní Afriky. Svoji cestu zahájil v Jihoafrické republice, kterou obývá 57 milionů obyvatel. Dvě třetiny území jsou zasažené suchem. Země je velmi bohatá na nerostné suroviny, ale nemá žádné naleziště ropy. V produkci potravin není soběstačná.

Kapské Město bylo původně holandskou zásobovací stanicí, dnes má 4 miliony obyvatel. Území poprvé obeplul Bartolomeo Diaz v roce 1488. Šedesát kilometrů dlouhý výběžek pevniny se označuje jako Mys Dobré naděje. 

Další stát, který výprava navštívila, byl Zimbabwe, do roku 1979 nazývaný jako Jižní Rhodesie. Jedná se o velmi chudý stát. Inflace v roce 2008 dospěla ke kurzu 45 milionů zimbabwských dolarů ku 1 USD. Proto byl v roce 2009 zaveden americký dolar jako měna. 

Mezi Zimbabwe a Zambií se rozkládají Viktoriiny vodopády, které v roce 1855 objevil anglický misionář a cestovatel David Livingstone. Šířka vodopádů činí 1800 m, výška 120 m. Průtok silně kolísá. Nejmenší je v březnu, kdy činí pouhá 3 procenta. První mapu tohoto území vytvořil český cestovatel Emil Holub v roce 1875. 

Přírodní rezervace Chobe se nachází na území Botswany. Vznikla v roce 1967. Zaujímá plochu 12 000 km2, nachází se zde nepřeberné množství zvířat. Populace slonů čítá 50 000 jedinců. 

Druhou část povídání o výpravě do jižní Afriky si můžete přijít poslechnout v úterý 17. března v 16 hodin do Jupiter clubu.

Helena Švecová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.