Na lokomotivy, motorové i nákladní vozy láká výstava vláčků

tit copy_copy_copy_copy_copyPro milovníky vláčků a mašinek chystá velkomeziříčský Klub železničních modelářů o jarních prázdninách výstavu. V přízemí Základní umělecké školy v ulici Poříčí ožije v týdnu od 7. do 15. března modelová železnice TT.

Klub fungující pod hlavičkou Dózy – střediska volného času připravuje dvanáctý ročník již několik měsíců. Hlavním objektem výstavy bude klubové kolejiště o rozměru 1 x 19 metrů. „Je pravděpodobně největším stálým kolejištěm ve velikosti TT. Kromě něj budou k vidění dvě menší s tématem první republiky a také množství artefaktů ze skutečné železnice, včetně sbírky uniforem," dodává jeden z pořadatelů výstavy Pavel Stupka.

             
Vystavované části kolejiště tak odpovídají skutečným vzorům inspirovaným především Velkým Meziříčím a jeho okolím. Modelářům se podařilo vytvořit kopii skutečné československé železnici, tak jak vypadala před padesáti lety. V jejich sbírce naleznete nejenom modely vlaků, ale i domečky, autíčka a figurky odpovídající období 70. let minulého století. Motivem je hlavní dvojkolejná trať bez trolejového vedení se zaústěnou lokálkou.
Návštěvníci se dle Stupky mohou těšit na modely našich neslavnějších parních i motorových lokomotiv vyráběných ve Škodě Plzeň nebo ČKD Praha, stejně tak na modely motorových vozů z Kopřivnice nebo Studénky.
„Určitě bychom se mohli pochlubit i velkou kolekcí osobních, ale hlavně nákladních vozů, přesně odpovídajících skutečnosti stavěných členy klubu," uvádí modelář. Další novinkou letošní výstavy bude bezpochyby nové malované pozadí.

M. Hudková

modelova železnice copy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.