Chudobínská borovice vede anketu Evropský strom roku

chudborChudobínská borovice déle než dva týdny vévodí 10. ročníku ankety Evropský strom roku. Konkurentem jí je patnáct stromů z patnácti různých států. Mikroregion Bystřicko slibuje, že za každý hlas pro borovici vysadí v okolí nádrže nový strom. V soutěži se česká zástupkyně objevuje vůbec poprvé. Už teď dostala více než 33 tisíc hlasů.

„Rozhodli jsme se dát účasti Chudobínské borovice v anketě hlubší smysl. Mikroregion Bystřicko přijal usnesení, že zajistí dobrovolnickou výsadbu stejného počtu stromů, kolik hlasů borovice v anketě obdrží. Jsme přesvědčeni, že na tuto výzvu uslyší všichni její obdivovatelé a že nám pomohou náš závazek naplnit," sdělil starosta Víru Ladislav Stalmach.
Nové stromy plánují vysadit v lesích okolo vodní nádrže, kterým se také nevyhnula kůrovcová kalamita. O kolik sazenic však půjde, bude zřejmé po vyhlášení výsledků ankety, v níž mohou lidé hlasovat prostřednictvím webu www.evropskystromroku.cz do konce února. Nyní je již jasné, že dobrovolníci vysází desítky tisíc sazenic. Zajímavostí je, že v posledním týdnu od 23. do 29. února je hlasování tajné a na webových stránkách nenajdete průběžné počty hlasů.

mandloňZhruba 350 let starému stromu, který je opředený řadou pověstí, v soutěži momentálně konkuruje chorvatský jinan z Daruvaru a ruský topol. Dále letos soutěží stromy například z Portugalska, Francie, Rumunska nebo Belgie. Loňská vítězná mandloň z Maďarska získala přes 45 tisíc hlasů.
Výsledky ankety Evropský strom roku 2020 budou v Bruselu odtajněny 17. března.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.