Masopustní veselí o víkendu vyvrcholilo

titI v obcích na Velkomeziříčsku se stalo tradicí, že první únorové víkendy patří masopustnímu veselí.

Pro některé masopust, pro jiné ostatky, fašank nebo končiny. Svátek hodování, bláznivých masek a všeobecného veselí, předchází čtyřicetidennímu půstu. Podle tradice by se měl masopust konat do úterý před Popeleční středou. Ta letos připadá na dnešní den, tedy středu 26. února.
Přestože se akce tohoto druhu drží hlavně v menších vsích, v poslední době se pomalu znovu objevuje i ve větších městech. Dříve masopust provázely rozpustilé obyčeje, magické lidové obřady a nevázané veselí. Dnes se z této tradice dochovaly zejména maškarní průvody, zabijačky a smažení masopustních koblih.

Poté, co průvody plné maškar prošly 16. února Vídní a Mostištěmi, následovaly je za krásného jarního počasí v sobotu 22. února například v Pikárci, Borech, Lhotkách, Křižanově, Heřmanově či Oslavici. Program v obcích začínal zpravidla brzy ráno, kdy se všichni nadšenci sešli v kulturních domech, převlékli se do svých masek a vyrazili na průvod. Na jejich cestě je místní obyvatelé hostili nejčastěji alkoholem, koblihami, řízky a dalšími masopustními dobrotami.
Kromě dnes již tradičních masek mezi které patří medvěd, kněz, kominík, pohádkové postavy a spousta dalších, se v průvodech čím dál častěji objevují kostýmy reagující na aktuální témata. Proto letos nechyběly tematicky zaměřené masky, ve kterých se promítlo téma koronaviru, kůrovcové kalamity či politické situace.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.