Jiřička obecná je ptákem roku 2020

jiřička zdroj_birdlife.czJiřička obecná byla vyhlášena letošním ptákem roku Českou společností ornitologickou. Udělením titulu jiřičce obecné chtějí ornitologové upozornit na ubývání vhodného životního prostředí vlivem stavebních úprav a zásahů do hnízdišť. V roce 2019 bylo v Jihlavě evidováno celkem 391 hnízdících párů na 78 obsazených budovách. V Havlíčkově Brodě hnízdilo 43 párů jiřiček pouze na 6 budovách.

Jiřička je tažný druh zimující v Africe. Na hnízdiště jiřičky přilétají na přelomu dubna a května. Využívají staré hnízdo, anebo pokud nemohou, staví nové hnízdo z bláta a slin. Umisťují ho vždy na vnější zdi budov, nejčastěji pod římsy, do okenních nik nebo zapuštěných lodžií. Je to silně koloniální pták.

Jiřičky žijí v blízkosti člověka po tisíciletí a dlouhou dobu se jednalo o vztah harmonický, trhliny začal získávat až v poslední době, kdy se projevuje intenzivní velkoplošné hospodaření narušující pestrost krajiny a úbytek hmyzu. K tomu se přidává i velký tlak na opravu a zateplování budov, které ohrožuje ptáky nejen při samotném hnízdění, ale i jejich budoucí zahnízdění. Tato problematika se týká i dalších synantropních druhů jako jsou například rorýs obecný, kavka obecná, netopýři, ale i obyčejní vrabci.

Všichni volně žijící ptáci jsou u nás chránění podle § 5a zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. A chráněna jsou všechna vývojová stadia, od vajec a mláďat až po dospělé jedince. Kromě úmyslného odchytu a usmrcování patří mezi zakázané činnosti i poškozování, ničení a odstraňování hnízd. Neměli bychom tedy svévolně odstraňovat ani neobsazená hnízda na podzim po vyhnízdění, ať už jsou umístěna na stromě, v křoví, na balkoně paneláku nebo uvnitř ve stáji či v garáži.

Česká společnost ornitologická proto vyzývá veřejnost, aby si jiřiččích hnízd všímala a svá pozorování zaznamenávala do databáze na webové stránce www.rorysi.cz. Údaje pomohou ornitologům získat lepší přehled o naší populaci jiřiček, ale také například úředníkům při rozhodování o stavebních úpravách.

Barbora Švíková, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.