Potřebujeme tmu?

tma Radek_PodsedekSe zájmem sleduji veškeré dění v našem městě, především snahy o jeho vylepšení po stránce architektonické a kulturní. Mnoho z nás si nicméně začíná uvědomovat a připouštět, že nejen okolní prostředí, ale i světelný smog má vliv na naši náladu i zdraví.

Bohužel jsme se vlastní vinou připravili o jednu z nejkrásnějších scenérií, která fascinuje člověka po celé věky - pohled vzhůru na hvězdné nebe. Ve 21. století nemůžeme ve městech ani obcích pozorovat planety ani Mléčnou dráhu, neboť jsou přesvíceny pouličním osvětlením, dálničními billboardy a u nás ještě navíc rozhlednou na Fajtově kopci.
S problémem světelného znečištění se potýká celý svět. Pohled do vesmíru byl inspirací pro mnoho vědeckých objevů, bezpočet literárních děl, v člověku vyvolával pokoru a němý úžas nad vlastní existencí. Navíc se v poslední době zjišťuje, že absence tmy, která je k pozorování hvězd podmínkou, má i zdravotní a environmentální dopady v podobě méně kvalitního spánku, úbytku hmyzu a narušeného biorytmu. Viníkem je především modrá část světelného spektra.
Řešení samozřejmě existuje a nemusí nutně spočívat v tom, že všechna světla vypneme. Lepší směrování světelného kužele, snížení jeho intenzity a především osazováním lamp veřejného osvětlení svítidly, která nevyzařují modré světlo.
Myslím si, že je nutné, abychom při budování nového veřejného osvětlení i výměně starého zohlednili zjištění, která jsou prezentována ve studentském dokumentu Hledání ztracené tmy, který lze zhlédnout na www.YouTube.com. Škodlivé dopady světelného znečištění totiž narůstají v posledních letech exponenciální řadou a věnuje se jim i Odborná skupina pro tmavé nebe při České astronomické společnosti (http://svetelneznecisteni.cz/). Přestaňme platit za světlo, které nás poškozuje!
Začněme svítit s rozmyslem a pro naše zdraví!

Milan Salaš

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.