Chudobínská borovice vyhrála titul Evropský strom roku

borovice2Vírská přehrada vzdálená asi čtyřicet kilometrů od Velkého Meziříčí se pyšní stromem, který roste už 350 let na skalnatém ostrohu. Borovice vévodící středu vodního díla, je Evropským stromem roku 2020.

Evropská anketa, kterou pořadatelé letos vyhlásili podesáté, doposud nikdy neměla českého vítěze. Fanoušci borovice vytvořili hlavně přes sociální sítě tak ohromnou kampaň, díky které se podařilo získat 47 226 hlasů, což na vítězství bohatě stačilo. Druhý Evropský strom roku je chorvatský Jinan z Daruvaru, pro který hlasovalo 28 060 příznivců a třetí skončil s těsným výsledkem Osamělý topol z Ruska s 27 411 hlasy.

Napětí se stupňovalo, jelikož poslední týden hlasování průběžné výsledky organizátoři skryli. Environmental Partnership Association vyhlásila výsledky 17. března 2020, a tak lidé nejen na Bystřicku mohli začít slavit triumf borovice z Vysočiny. Strážkyně zatopeného údolí, jak se borovici říká, stojí na místě bývalé vesnice Chudobín. Tu v roce 1955 museli obyvatelé opustit, protože na toku řeky Svratky vznikala Vírská přehrada, která vesnici zatopila.

Vírští natolik vítězství věřili, že nechali s předstihem vyrobit turistické známky s titulem Evropský strom roku 2020. Všechny hlasující musí těšit nejen vítězství, ale také výsadba stromů za každý hlas. Celkem 47 226 stromů přislíbil mikroregion Bystřicko vysázet v okolí Vírské přehrady. Sázení místní zahájili už na podzim loňského roku.

Zuzana Najtová

brovice

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.