Křižanovské nádraží i železniční trať prochází rekonstrukcí

IMG 20200401_143651Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rekonstruuje výpravní budovu v Křižanově, kterou plánuje dokončit v roce 2021. Křižanovská výpravní budova projde velkou proměnou, protože součástí rekonstrukce je i demolice části stávající budovy, místo které zhotovitel postaví parkoviště a zastávku veřejné hromadné dopravy.

Ta část budovy, která zůstane zachována, dostane novou fasádu, dveře, okna i střechu. Uvnitř budovy vznikne nová čekárna, pokladny a bezbariérová toaleta. Zhotovitel, který zahájil stavbu v prosinci 2019, očekává její dokončení do 15 měsíců. Předpokládaná cena rekonstrukce výpravní budovy v Křižanově dosahuje 43 000 000 korun.

Současně začala vítězná firma s kompletní přestavbou traťového úseku Křižanov – Sklené nad Oslavou. Rekonstrukce tratě zahrnuje opravy železničního svršku i spodku, nástupiště, mostních objektů (včetně bezbariérových přístupů na nástupiště), zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení. Ministerstvo dopravy uvádí celkové investiční náklady, které jsou spojené s rekonstrukcí traťového úseku Křižanov – Sklené nad Oslavou, na 1 299 942 023 korun bez daně. Projekt může spolufinancovat Evropská unie z Fondu soudržnosti až do výše 947 681 954 korun.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.