Tento týden se rozjedou odběrová místa v Novém Městě na Moravě a Pelhřimově

nem nmPo Nemocnici Jihlava, Havlíčkův Brod a Třebíč jsou ke spuštění připravována další dvě odběrová stanoviště. „Pokud se podaří zajistit kapacitu laboratoře, začnou se indikovaní pacienti testovat ve středu v Nemocnici Nové Město na Moravě a už v úterý v Nemocnici Pelhřimov. Celkové kapacity našich odběrových míst se tak posunou až k tisícovce odebraných vzorků týdně," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek po dnešním jednání Krizového štábu Kraje Vysočina. S tímto počtem koresponduje i víkendová dodávka tisíce odběrových setů. Ty budou podle hejtmana rozděleny mezi všechny krajské nemocnice a Zdravotnickou záchrannou službu Kraje Vysočina, která stále vysílá na pokyn krajských epidemiologů do terénu odběrovou sanitku.

Například v Nemocnici Nové Město na Moravě právě dnes proběhlo zaškolení šestičlenného týmu odběrových sester a dobrovolnic-mediček. Podle informací Vladimíra Novotného, náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví, a ředitelky nemocnice Věry Palečkové budou vzorky z Nového Města na Moravě testovány v brněnské laboratoři IFCOR. Pracoviště v Novém Městě na Moravě bude odběry provádět denně od 9 do 13 hodin.

Podle mluvčí Nemocnice Pelhřimov Petry Černo bude odběrové místo u tamní nemocnice spuštěno už v úterý, fungovat bude každý všední den od 9.30 do 13.30 hodin. Odběry budou zajišťovat jak zaměstnanci nemocnice, tak dobrovolníci z řad mediků a studentů dalších vysokých škol se zdravotnickým zaměřením. „Vzorky budou testovány mimo jiné v rámci kapacit laboratoří Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích," upřesnil Vladimír Novotný.

Dosud provedené testování na prozatímních odběrových místech u nemocnic na území Kraje Vysočina:

Nemocnice Jihlava – 950 odběrů (od 18. 3. 2020)
Nemocnice Havlíčkův Brod – 650 odběrů (od 23. 3. 2020)
Nemocnice Třebíč – 76 odběrů (od 1. 4. 2020)

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina - 486 odběrů (od 6. 3. 2020), prostřednictvím odběrových sanitek

Zdroj: statistika Nemocnice Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Třebíč, ZZS KV

Tisková zpráva Kraj Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.