V novoměstské nemocnici startuje rekonstrukce centrálního zdroje chladu

nem nmTento týden zahajuje novoměstská nemocnice rekonstrukci centrálního zdroje chladu. Ten zajišťuje nucenou výměnu vzduchu pro operační sály, ARO, JIP, NIP, pooperační pokoje a další prostory s potřebou chlazení. Centrální zdroj chladu je umístěn na střeše chirurgického pavilonu. Byl zprovozněn v roce 1998 a dnes je po ekologické a technické stránce zastaralý.

„Rekonstrukce bude zahrnovat náhradu stávajícího zdroje chladu za nový, který zároveň zajistí i zálohu potřebného výkonu. Samozřejmě musí splňovat veškeré stávající legislativní požadavky a to jak na bezpečnost provozu, ekologii, tak i na splnění potřebných hygienických požadavků, zejména odpovídající hlučnost provozu," vysvětlil technický náměstek novoměstské nemocnice Jiří Drdla.

Měnit se budou všechna výkonová oběhová čerpadla, klapky a směšovače. Nová soustava bude řízena novým systémem měření a regulace, které bude odpovědné za optimální provoz zařízení.

„Rekonstrukce bude probíhat za provozu operačních sálů a dalších prostor, které využívají chlazení. Zdravotnické provozy by rekonstrukce neměla výrazně omezit. Hotovo by mělo být do konce května. Celkové náklady jsou vyčísleny na 4 320 000 včetně DPH a hradí je zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina. Dlouhodobé pomoci a podpory našeho zřizovatele si velice vážíme," dodala ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Pokračují práce na zateplení tří budov v areálu

Stavební práce probíhají i v jiných částech nemocnice. Až do března 2021 budou postupně zatepleny a osazeny novými okny hned tři budovy v novoměstské nemocnici. Téměř hotová je budova ODN 1 a budova ředitelství, kde je také onkologické oddělení. Během několika týdnů začne firma se zateplením a výměnou oken na budově ODN 2 a 3. Cílem je snížení energetické náročnosti objektů v majetku Kraje Vysočina.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci operačního programu Životní prostředí, přičemž kraj na ně získal dotaci v celkové výši 5,7 milionu korun. Celkové náklady na zateplení tří budov novoměstské nemocnice jsou 17 630 000 korun bez DPH.

Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

logo opzpŽP

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.