Discgolfový areál v Kunšovci je ničen mladistvými vandaly

tit copyV roce 2012 bylo ve zdejším parku Kunšovec otevřeno krásné devítijamkové přírodní hřiště pro provozování nového druhu sportu - discgolfu. A vybudovalo se za rozhodně ne zrovna malé peníze! Je majetkem města Velké Meziříčí; tehdy v r. 2012 se dokonce stalo vůbec prvním zařízením tohoto druhu v celém Kraji Vysočina.

Bohužel se ale potýkáme s tím, že čím dál častěji bývá terčem útoků mladistvých darebáků. Ti zde i v minulosti napáchali nezanedbatelné škody. Pozůstatkem a výsledkem jejich zlovolné činnosti jsou často rozviklávané herní koše (jamky) nebo i vyvrácené instruktážní sloupky a informační tabule; nově pak propálené jekorové odhodiště na položce č.9. Teď dokonce tito mladí ničemové zničili i samotnou základnu pro discgolfové turnaje, která byla zabudována u velké informační tabule při odhozišti č.1, poblíž firmy Enviro. Vykopali totiž ze země obě festovní lavičky, kde se před každým turnajem konávají tzv. hráčské meetingy, a přemístili je svévolně jinam - totiž tam, kde na ně samotné není až tak vidět, kde se jim proto lépe kouří a chlastá a odkud má tato sebranka lepší výhled dolů do žlebu. Jednu ze zmíněných lavic dokonce odstěhovali přímo do herního sektoru, když její betonové podstavce zakopali do země na dráze položky číslo 2. Jejich drzost a sprostota zřejmě nezná mezí. Jde o evidentně se nudící partičku, která se teď v době nouzového stavu zapříčiněného koronavirem, kdy jsou zavřeny školy, prakticky dennodenně poflakuje v Kunšovci a páchá zde škody nebo dělá nepořádek. Jsou to výtečníci ve věku cca 14 - 18 let, někdy doprovázení i dvěma dívkami; jeden z nich má pravděpodobně po obou stranách vyholenou či vystříhanou hlavu, s podlouhlým ostrovem vlasů v pruhu uprostřed. Zůstávají po nich rovněž promáčklé a rozdupané odpadkové koše, země posetá vajgly z cigaret a flašky poházené v trávě. Ale nejenom po nich...

Upřímně: velkomeziříčské discgolfové hřiště sice patří mezi ta vůbec nejmenší, nejsnadnější, nejpřírodnější a nejhezčí - ale na druhou stranu se musíme stydět, když vidíme, že v DG-parcích jiných měst až takový binec, čurbes (a s prominutím, přímo až bordel!) jako u nás ani zdaleka není; a to prosím opravdu vůbec nikde. Ani v Brně, kde mají podobné areály hned tři (čtvrť Trnitá poblíž centra, dále sídliště Lesná a Starý Lískovec); ovšem ani ve Žďáře nad Sázavou, v Kolíně, v Třešti či Moravském Krumlově, Uherském Hradišti, Kobylí, Pohořelicích, Svitavách, Mikulově, Zlíně, Vyškově či jinde, kam na turnaje občas zavítáme. A vidíme ten markantní rozdíl... Kdyby před každým oficiálním turnajem tady ve VM neproběhl jakýsi rychloúklid, museli bychom se před cizími, zde hostujícími účastníky sportovní akce dočista červenat. Mezi místními discgolfisty a touto drzou "devastační bandou" hrozí blízký těžký konflikt.

Protože je discgolfový areál majetkem města Velké Meziříčí a prakticky pod správou zdejší radnice, kde se v TIC půjčují i příslušné disky pro tuto hru, měly by se příslušné orgány a policie začít zajímat o zmíněný tristní stav - a také o to, kdo vlastně tyto majetkové škody finančně uhradí. Měli by to být právě ti, kdo ničení a škody způsobili, respektive tedy jejich rodiče. Vědí oni vůbec, kde se ve svém volném čase jejich pitomci - totiž pardon, potomci - vlastně pohybují, jaká alotria tropí a jaké devastační škody páchají?

Vladimír Pařil

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.