• Velkomeziříčsko
  • Všehochuť
  • Od dnešního dne můžou návštěvy do krajských nemocnic. Je ale třeba se připravit na řadu přísných omezení

Od dnešního dne můžou návštěvy do krajských nemocnic. Je ale třeba se připravit na řadu přísných omezení

nem jiV souladu s rozvolňování vládních opatření umožní také krajské nemocnice na Vysočině od pondělí 25. května návštěvy svých pacientů. Je ale nutné se připravit na řadu striktních omezení, která budou s návštěvou zdravotního zařízení spojená. „V první řadě by každý měl zvážit, zda opravdu musí za příbuzným nebo známým do nemocnice jít. Riziko, že se nákaza COVID-19 do zařízení zavleče, s každým příchozím roste. V případě, že by se po některé z návštěv musely zdravotní týmy odebrat do karantény, by to provoz v nemocnicích značně zkomplikovalo," upozorňuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví. Návštěvními dny budou zatím jen středa a neděle.

Návštěvy v krajských nemocnicích budou probíhat za velmi přísných podmínek. Za každým pacientem bude moci přijít pouze jedna osoba, a to na dobu maximálně 30 minut. Pokud by šla s doprovodem, musí s tím vždy předem souhlasit ošetřující lékař. Souhlas lékaře je nutný také v případě, že osoba chce vstoupit na oddělení ARO, JIP, ODN a LDN.

Kromě toho umožnění návštěv se bude týkat pouze pacientů, kteří v nemocnici stráví více než pět dnů. Toto konkrétní omezení se nevztahuje na Nemocnice Pelhřimov, kde je podle statistik nejlepší epidemiologická situace v celém kraji. „Opačným případem je nemocnice v Havlíčkově Brodě, kde i s ohledem na nedávnou situaci v Kynicích a v Domově se zvláštním režimem v Břevnici bude povoleno navštívit pacienta na všech lůžkových odděleních pouze se souhlasem ošetřujícího lékaře. Stejný přísnější postup bude platit také v jihlavské nemocnici, a to hlavně z důvodu, že se zde v rámci kraje soustředí péče o pacienty s vážnými onkologickými, kardiologickými a dalšími onemocněními," vysvětluje náměstek Vladimír Novotný a doplňuje, že výše uvedená omezení se netýkají návštěv pacientů v terminálních stádiích, tam budou platit pravidla jako doposud.

Všechny krajské nemocnice stanovily návštěvní dobu na středu od 15 do 17 hodin a v neděli od 14 do 16 hodin. Každý, kdo se chystá na lůžkové oddělení, musí vyplnit triážový dotazník a musí mít aktuálně naměřenou teplotu nižší než 37 °C. Samozřejmostí je používání roušek, dodržování doporučené vzdálenosti i zvýšená hygiena. Obecná pravidla platí pro celý Kraj Vysočina, ale jednotlivé nemocnice si mohou organizování návštěv přizpůsobit konkrétní situaci a místním podmínkám v zařízení. „Po týdnu vše vyhodnotíme a není vyloučeno, že se uvedená pravidla budou ještě měnit, tak aby to vyhovovalo jak nemocnicím, tak i návštěvám a pacientům," uzavřel náměstek Novotný.

Před každou návštěvou se doporučuje sledovat webové stránky jednotlivých krajských nemocnic:
Nemocnice Havlíčkův Brod www.onhb.cz
Nemocnice Jihlava www.nemji.cz
Nemocnice Nové Město na Moravě www.nnm.cz
Nemocnice Pelhřimov www.hospital-pe.cz
Nemocnice Třebíč www.nem-tr.cz

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.