Myslivci odlovili více spárkaté zvěře, přesto početní stavy zatím neklesají

animal-2740199Myslivci odevzdali roční výkazy o honitbách, které každoročně podávají informaci o mysliveckém hospodaření, stavu a lovu zvěře. Ze všech sledovaných druhů zvěře je pozornost upřena nejvíce na trvale vysoké stavy zvěře spárkaté, která působí velké těžkosti lesníkům při obnově lesa. Spárkatá zvěř je v honitbách Kraje Vysočina tradičně nejvíce zastoupena srnčí zvěří, její stavy dosáhly hodnoty 28 613 kusů a tvoří tak 78 % populace veškeré spárkaté zvěře v kraji. Druhou příčku v početnosti zaujímá černá zvěř, která dosahuje stavu 3 091 kusů, tedy 8 % veškeré spárkaté zvěře.

V kraji bylo provedeno celkem 10 697 odstřelů srnčí zvěře, to je o 6 % více než v předchozím roce. Černé zvěře se ulovilo 14 936 kusů, což je o 60 % více než v roce 2018. Přesto se stavy zvěře na Vysočině příliš nezměnili a v porovnání s rokem 2018 došlo jen k malému úbytku. Výjimkou je černá zvěř, jejíž populace dokonce mírně vzrostla, a to o 7 %.

„I přes více méně setrvalé stavy zvěře vnímám výsledky poslední myslivecké statistiky velmi pozitivně. Za všechny lesní hospodáře i zemědělce si přeji dosažení přiměřených stavů zvěře a přijatelných škod. Ukazuje se, že většině myslivců není situace se škodami spárkatou zvěří lhostejná a jsou schopni v otázce škod zvěří účinně pomáhat. Za to jim patří dík a moje uznání. Konečně jsem rád, že k vyššímu odlovu černé zvěře motivuje myslivce také Kraj Vysočina tím, že každoročně vyplácí finanční příspěvek za odevzdané čelisti ulovené zvěře," uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Jiří Bartoš, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.