Od krajských nemocnic na Vysočině začnou mizet triážní stany

img 7133Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví dnes na tiskové konferenci informoval, že od krajských nemocnic v regionu budou postupně mizet triážní (rozřazovací) červené stany. „Jako první zruší triážní, ale i odběrový stan, Nemocnice Pelhřimov. V jejich případě se jedná o zcela pochopitelný krok. Spádová oblast tohoto zařízení měla dlouhodobě minimální počty indikovaných i samoplátcovských odběrů, epidemiologická situace v této části regionu je klidná - příznivá a pracoviště nebylo dlouhodobě vytěžováno. Testování klientů z Pelhřimovska je připravena primárně pokrýt jihlavská nemocnice. K dispozici jsou však i kapacity ostatních zařízení. Poslední odběry v Pelhřimově proběhnou zítra – tedy ve středu 26. května," doplnil Vladimír Novotný.

Triáž příchozích klientů/pacientů nebo návštěv budou nemocnice řešit individuálně. Kraj je připraven instalovat do každé z pěti krajských nemocnic termokamery, které budou všem příchozím automaticky měřit tělesnou teplotu. Počítá se s instalací 15 kusů kamer v krajských nemocnicích, pět kusů bude umístěno do vybraných sociálních zařízení. S postupnou změnou organizace triáže v jednotlivých krajských nemocnicích na Vysočině zmínil Vladimír Novotný i množící se případy agresivity při třídění příchozích. „Důvodem je rostoucí nervozita klientů nemocnic, náročnější postupy při identifikaci pacientů, především pak nutné vyplnění zdravotních dotazníků při příchodu do nemocnice, což některé osoby špatně snáší. Bohužel, stále platí, že musíme být velice ostražití. Přistoupili jsme opět ve všech nemocnicích k plánování operačních výkonů, rozvolňujeme přísná omezení, ale pokud chceme docílit běžného provozu, potřebujeme k tomu zdravé zaměstnance a zdravotníky. Musíme tedy stále předcházet možnému riziku šíření COVID," upozorňuje Vladimír Novotný.

Kraj Vysočina, jako zřizovatele pěti krajských nemocnic, zároveň žádá veřejnost, aby se před návštěvou nemocnice seznámila s platnými pravidly, která se mohou zařízení od zařízení lišit. Zároveň touto cestou děkuje za jejich dodržování.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.