Vedení Kraje Vysočina zvažuje dotování provozu odběrových stanů na COVID-19

odběr. stanVedení Kraje Vysočina vážně uvažuje o navržení finanční kompenzace pro krajské nemocnice, které provádí testování na COVID-19. Přispívat by se mělo na provoz těchto odběrových stanů podle množství provedených testů nařízených lékaři a hygieniky i na testy, které si lidé hradí sami. Současná, ministerstvem zdravotnictví nařízená maximální cena za odběr ve výši 1 756 korun, kterou krajské nemocnice na Vysočině respektují, nepokrývá plnou výši nákladů na kompletní odběr.

„Pokračování v testování i za státem stanovených podmínek vyžaduje zaplatit kvalifikovaný personál a vybavit tento tým i laboratoř dostatkem ochranného materiálu. Odběry generují náklady spojené s užitím elektrické energie na výtop odběrových míst, ale i další výdaje, např. na zvýšenou administrativu. Pokud nemocnice tuto službu provádí s prokazatelnou ztrátou, máme jako jejich zřizovatel potřebu jim toto nějak kompenzovat. V tom případě si myslíme, že nemocnice, nikoliv s významným výdělkem, ale beze ztrát, budou schopné dělat testy i samoplátcům," řekl Novotný. Cena testu pro samoplátce, kterou zregulovalo ministerstvo zdravotnictví na 1 756 korun včetně 82 korun nákladů za odběr, je podle Novotného nedostačující. Aby se pokryly veškeré náklady spojené s testem, musela by být částka přes 2 000 korun. Kraj ji původně stanovil na 2 900 korun. "Vejít se do 82 korun nelze, naše hodně ořezaná kalkulace je nikoli 82 korun, ale minimálně 300 až 400 za odběr," řekl na tiskové konferenci Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Jak vysoký bude celkový krajský příspěvek na provoz odběrových stanů, vyhodnotí vedení Kraje Vysočina podle reálných čísel odběrů v tomto týdnu. Předpokládá se, že cena krajského příspěvku by se pohybovala v řádech stovek korun za jeden odběr. Fakticky to bude znamenat, že Kraj Vysočina bude odběry dotovat. O testy pro samoplátce mají podle Vladimíra Novotného zájem jednotlivci i firmy zaměstnávající zahraniční pracovníky. „Tlak na samoplátce je velký a nechceme je v tuto chvíli honit do jiných krajů," zdůvodňuje rozhodnutí Kraje Vysočina náměstek Vladimír Novotný.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek avizuje po jednání s ministrem zdravotnictví zohlednění kompenzace nákladů spojených s nákazou v připravovaném zákoně o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby zohledňující dopady epidemie onemocnění COVID-19 v roce 2020. I přesto, že ještě neexistuje znění vyhlášky, hejtman Jiří Běhounek předpokládá, že bude mít příznivý dopad na úhrady nemocnic a bude motivační. „Důležité je, aby si nemocnice průběžně vedly o odběrech pečlivou evidenci a aby jim výkony s odběry byly doplaceny například i zpětně. Pro všechny je nyní zásadní vědět, v jakých podmínkách budou fungovat do konce roku – zda půjde o navýšení paušálů, nebo jiné řešení. Naším cílem je udržet regionální zdravotnictví stále dostupné," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Pokud se v tzv. kompenzační vyhlášce objeví přijatelné řešení pro financování provozních nákladů odběrových stanů vč. podpory odběrů u samoplátců, může to v případě Vysočiny znamenat přehodnocení nutné finanční podpory krajským nemocnicím.

Za uplynulý týden otestovaly krajské nemocnice zřizované Krajem Vysočina 232 samoplátců, nejvíc Nemocnice Jihlava, kde se nechalo testovat 94 lidí.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.