Charita uspořádá potravinovou sbírku na pomoc lidem v nouzi. Sbírka se ve Wellmezu uskuteční 19. června

Sbírka charitní_potravinové_pomociMimořádná opatření, vyhlášená v březnu v souvislosti s epidemií koronaviru, znamenala pro mnohé rodiny, které často žijí na hraně svých finančních příjmů, úbytek financí pro běžný chod domácnosti. Děti zůstaly doma ze školy, což navýšilo nároky na zajištění denní stravy, maminky o ně pečují na OČR, čímž se snížil příjem rodiny, který už tak těžko pokrýval měsíční rozpočet, nebo v nejhorších případech lidé přichází o zaměstnání.

„Bohužel kvůli vlivu opatření přijatých v době nouzového stavu se dostalo mnoho lidí do finanční tísně, a proto jsme tu jako Charita, abychom jim pomohli a poskytli jim to nejnutnější, především materiální pomoc v podobě potravin, hygienických potřeb a drobného vybavení domácnosti a základního ošacení," sděluje Mgr. Jana Kincová Křížková, vedoucí Charitní záchranné sítě, a současně ještě doplňuje: „V 66 dnech nouzového stavu jsme se postarali o zhruba 150 rodin a jednotlivců. Nejvíce poskytujeme potravinové a hygienické balíčky, kterými pomáháme zajistit ty nejzákladnější potřeby klientů. Současně mapujeme celkovou situaci a hledáme další možnosti pomoci a podpory.

Potraviny a hygienické potřeby získává žďárská Charita z Potravinové banky, projektu FEAD. Současně je k této pomoci používán i Fond individuální pomoci Tříkrálové sbírky a cílené finanční dary od individuálních dárců a firemních subjektů. Nicméně všechny tyto zdroje stále nepokryjí veškerou potřebnost. Proto se Oblastní charita Žďár nad Sázavou rozhodla oslovit veřejnost se žádostí o pomoc a uspořádat tzv. Sbírku pro charitní potravinovou pomoc, která z části rovněž pokryje potřebný materiál.

„Ti, kteří se chtějí do pomoci lidem v nouzi zapojit, mohou v pátek 19. června od 14 do 17 hodin přinést na určená sběrná stanoviště základní potraviny, především ty s vyšší trvanlivostí. Na místě budou přítomni dobrovolníci dobrovolnického centra Kambala, kteří od dárců potravinové dary převezmou," vysvětlila Mgr. Radka Čaníková, koordinátorka Sbírky pro charitní potravinovou pomoc.
Sběrná místa naleznou zájemci ve Žďáře nad Sázavou na parkovišti u Hotelového domu Morava na Horní 22, v Bystřici nad Pernštejnem u denního stacionáře Rosa Pod Horou 191 a ve Velkém Meziříčí v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Wellmez na Hornoměstská 366/41 vedle Billy.

A jaké potraviny mohou dárci v páteční odpoledne doručit? „Nejvíce budeme vděční za potraviny trvanlivé povahy. Především se jedná o masové a zeleninové konzervy, polévky, bujony, mléko, olej, cukr, mouky, rýže, těstoviny, paštiky, med, marmeláda, přesnídávky, kečup, kukuřičné a rýžové plátky, luštěniny, ovocný čaj, ovesné kaše, puding a další trvanlivé potraviny," upřesňuje Radka Čaníková.

Ti, kteří se z časových nebo jakýchkoliv jiných důvodů nebudou moci do sbírky zapojit, mohou přispět i finančně, a to na číslo účtu 110889787/0300, v. s. 801, nebo využít platební brány na www.zdar.charita.cz

Pomoc lidem v nouzi poskytuje žďárská Charita již od svého založení a od roku 2016 pak jako své šestnácté zařízení s názvem Charitní záchranná síť. Tato služba je poskytována lidem, kteří se ocitli v těžké sociální situaci. Klienty sítě jsou rodiny s dětmi, lidé ohrožení ztrátou bydlení, lidé bez domova, osoby se zdravotním postižením, senioři, zkrátka všichni, kteří si nevědí rady se svou tíživou situací.

Ocitl se někdo ve vašem okolí ve finanční tísni? Kontaktujte v pracovní dny pracovnici Charitní záchranné sítě na tel.: 777 755 469.

Lenka Šustrová, koordinátorka propagace
Oblastní charita Žďár nad Sázavou

sbirka

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.