Turisté i místní navštěvují rozhlednu na Fajtově kopci už 5 let

TICDechberoucí výhled, vzhled šroubovice DNA, 175 schodů. To je typická charakteristika pro rozhlednu na Fajtově kopci. Výstavbu zahájilo, jak jinak, než položení základního kamene 13. června 2014, o rok později 19. června 2015 slavnostně rozhlednu přítomní otevřeli.

„Tato stavba je unikátní, navrhl ji významný architekt Václav Hlaváček a Jáchym Pešek ze Studia Acht, s.r.o. Vybudování rozhledny se na základě výsledku výběrového řízení chopila místní firma Atika – Lisý s.r.o.," vzpomíná Jiří Pálka ze Ski klubu Velké Meziříčí. Pět let již slouží mnohým turistům, kteří zdatně překonávají oněch zmíněných 175 schodů a vystoupají do nadmořské výšky 584 metrů, ze které se jim naskytne neskutečný pohled na město Velké Meziříčí, proslulý dálniční most, komíny elektrárny Dukovany nebo vysílačů Cyrilov a Ambrožný.
„Rozhledna stojí na železobetonových pilotech zapuštěných do hloubky až 16 metrů. Váha ocelové konstrukce, kterou dodala brněnská firma Zámečnictví Jiří Caska, je 42 tun. Přízemí rozhledny tvoří kruhová a obdélníková stavba, v níž se nachází pokladna lyžařského vleku, toalety pro veřejnost a úschovna sportovních a turistických potřeb. Na stěně visí šestistránková tabule dárců," specifikoval Pálka.

Noční pohled na rozhlednu je díky jejímu osvětlení pomocí LED systému jedinečný. Chlouba Fajtova kopce získala i různá ocenění, v roce 2015 se stala rozhlednou roku, v roce 2017 nejoblíbenější rozhlednou v republice a také je součástí Guinnessovy knihy rekordů. Zápis do knihy rekordů se podařil, když nahoru na vyhlídku pomohli místní profesionální hasiči vystoupat hendikepované osobě na vozíku.

Kovová konstrukce, která umožňuje zážitek v podobě výhledu, je často vyhledávaným cílem různých skupin nadšenců. Novomanželé volí velkomeziříčskou rozhlednu, aby si „v oblacích" mohli říct své ano. Adrenalinoví příznivci během závodu Spartacus avengers pravidelně zdolávají všechny schody téhle šroubovice. Kapely z hudebního festivalu Fajtfest, včetně těch zahraničních, se na kopec vracejí, aby na vrcholu rozhledny mohly natočit videoklip ke svým písním.

„Provoz rozhledny jsme za celou její historii museli přerušit asi jen pětkrát. Buď opravdu nepřálo počasí a nebo se prováděla technická kontrola rozhledny. Pokud se budete chtít přijít pokochat výhledy na naše krásné město a okolí, máte tedy možnost. Je otevřeno každý den od 5 do 22 hodin," zve Pálka.

Z. Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.