O legendární Měřínskou padesátku nepřijdeme ani letos

wanderer-455338 1920Stovky turistů, běžců, cyklistů i rodin s dětmi se každoročně účastní legendárního pochodu Měřínská padesátka. Letošní 49. ročník překazila koronavirová opatření, přesto se organizátoři nevzdali a vymysleli řešení, díky kterému o sportovní zážitek nepřijdeme.

Historie oblíbené akce, do které se v minulých letech zapojilo přes tisíc účastníků, sahá až do roku 1972. Letošní ročník poznamenaný šířením koronaviru bude mít netradiční průběh. Důležité ale je, že tradice pokračuje. Víkendovou akci, oblíbenou jak mezi turisty, tak i diváky, organizátoři z Českého klubu turistů (ČKT) Jiskry Měřín prodloužili na tři měsíce. První nadšenci na trasu vyrazili již 6. června, ostatní zájemci se mohou připojit kdykoliv až do 5. září.

A jak tedy nyní pochod probíhá? Na trať můžete vyrazit kdykoli a jako start a cíl si zvolit jakékoliv místo na vybraném okruhu. Stačí si na webu www.merinska50.cz dopředu stáhnout mapku s popisem trasy a dalšími instrukcemi a po cestě splnit zadané úkoly. Výhodou tohoto ročníku je, že zájemci mohou zvládnout během čtvrt roku i více tras. Lidé, kteří pochod absolvovali, poté napíší e­‑mail nebo dopis pořadatelům, kteří jim na oplátku zašlou diplom.

„Během prvních dvou týdnů prošlo a projelo trasy 110 turistů a cyklistů, kteří se zaregistrovali na fotbalovém hřišti. Další nám dávají vědět e­‑mailem nebo vhozením mapky s úkoly do schránky," přiblížil Josef Fiala z ČKT Jiskra Měřín. Jak bývá zvykem, vybrat si lze z okruhů pro pěší od sedmi do sta kilometrů, a cyklistických v délce od dvaceti opět až do sta kilometrů.

„Zájem je veliký. Je pravda, že lidé většinou vzpomínají na chybějící atmosféru ze startu a cíle závodu nebo pohodovou náladu, která vládla na kontrolách. Na druhou stranu zase vítají možnost absolvovat více tras," dodává Fiala. I přes veškerá úskalí, se kterými se Měřínští v tomto roce potýkali, doufají, že v září se všichni společně potkají ve fotbalovém areálu a užijí si pochod společně, včetně doprovodného programu a občerstvení.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.