Devátý Dům přírody v Česku je tentokrát na Žďársku

ImageV obci Krátká na Žďársku byl na začátku července otevřen v rámci České republiky už devátý Dům přírody. Ten bude sloužit jako návštěvnické centrum pro celou chráněnou krajinnou oblast Žďárské vrchy a jeho provozovatelem je Český svaz ochránců přírody Kněžice ve spolupráci s Chaloupky o.p.s. „Kraj Vysočina spolupracuje s neziskovou nevládní vzdělávací institucí Chaloupky o.p.s. již několik let a v oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty máme už na letošní podzim domluvenou společnou akci v nově otevřeném Domě přírody," sdělil krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský při Dni otevřených vrat, který se v Krátké konal minulý týden.

Dům přírody je program Agentury ochrany přírody a krajiny, díky kterému se postupně daří otvírat návštěvnická střediska v Chráněných krajinných oblastech (CHKO). Dům přírody v Krátké v CHKO Žďárské vrchy je prvním na Vysočině a jeho výstavbu financovala Evropská unie částkou přesahující 30 milionů korun. Součástí návštěvnického střediska je také stodola (rychta) u objektu č. p. 12, která dříve sloužila jako infocentrum a dnes je zde tzv. Hodůňka, kde se můžete občerstvit a je vzdálená od statku jen několik minut chůze. Návštěvnické centrum bude otevřeno každý den po celé prázdniny od 10.00 do 17.00 hodin. „Letošní rok je ve znamení tuzemské dovolené a CHKO Ždárské vrchy je mezi turisty velmi oblíbená lokalita. Návštěvníci, kteří se do těchto míst letos chystají, by určitě neměli nově otevřený Dům přírody v Krátké minout. Poutavou a interaktivní formou ukazuje celé bohatství chráněné krajinné oblasti, která v letošním roce slaví už 50. výročí od vyhlášení," zve do Krátké náměstkyně hejtmana pro oblast cestovního ruchu Jana Fischerová.

Image 2Dům přírody se nachází ve vesnické památkové rezervaci Krátká v samém srdci Vysočiny. V malebném stavení u kapličky, které bývalo dříve venkovským statkem, je návštěvnické středisko s vnitřní a venkovní expozicí. Na návštěvníky čeká řada interaktivních prvků – magnetická skládačka či dotykový stůl, pro děti malá horolezecká stěna nebo velké ptačí hnízdo, do kterého je možné si vlézt. Venku jsou nainstalovány dřevěné plastiky zvířat Žďárských vrchů. Dozvíte se o historii krajiny od časů pralesních hvozdů přes osídlování až po současnost, uvidíte krásy a pozoruhodnosti zdejší přírody a dědictví našich předků. Pro školy a další zájemce jsou připraveny tematické programy v Domě přírody i okolí. V Domě přírody zhlédnete 3D film, dokumenty o přírodě, krajině a člověku a o svébytně provázaných příbězích ve čtyřech ročních obdobích.

Eva Horná, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.