Když „psí doktoři“ léčí

tit copyPotkat ve velkomeziříčském domově pro seniory psa, nebo i hned několik naráz není nic neobvyklého. Však jsou tito domácí mazlíčci právem považováni za součást našich rodin.

Kořeny těchto příslušníků sahají mnoho tisíc let do minulosti, kdy bylo procesem domestikace objeveno citové pouto mezi člověkem a němou tváří. Právě tam se možná zrodilo rčení: pes = největší přítele člověka. Rčení se postupem času stalo heslem a posláním tzv. canisterapie, metody, která funguje na emoční a fyzické bázi vznikajícího kontaktu mezi léčeným člověkem a psem. A právě tu klienti domova hojně a rádi využívají.

Jak konkrétně canisterapie léčí? Plně vycvičený pes pod vedením svého pána v našem případě terapeuta, ovlivňuje léčeného pouze svojí blízkostí. Přítomnost němé tváře automaticky uvolňuje stres a napětí, účinky jsou pozorovatelné na jedincích s vysokým tlakem nebo pacientech trpících depresemi. Canisterapie viditelně zlepšuje motorické schopnosti. V tomto případě se jedná o podávání pamlsků, česání srsti a hraní si na přetahovanou s dalšími cvičícími pomůckami. Prokazatelně léčeného stimuluje a nabádá ho být aktivním.

Vztah člověka a zvířete se v našem domově podporuje plnými doušky. Návštěvníci mohou slyšet andulky na Pomněnce, nebo vidět morčata v přízemí. V rámci zahradnického kroužku se občas potkáváme i s koťátky, ale canisterapie je nedílnou součástí našeho domova od nepaměti. Domovní psí tým se skládá ze šesti chlupáčů od jorkšírského teriéra po leonbergera s doprovody celkem čtyř terapeutů, kteří jsou odbornými dozory při průběhu léčby. Díky rozmanitosti psích charakterů navštěvujících naše seniory využíváme canisterapii stále častěji. Každý psí návštěvník má jiné dovednosti a povahu, která z něj dělá další jedinečné stvoření, podobně jako u lidí, proto jsme rádi za početnější smečku.

A jaký je názor pracovnice vztahů k veřejnosti Veroniky Krátké?: „ Myslím, že canisterapie je výhodná pro obě strany. V celém domově bych nenašla obyvatele, který by se dobrovolně nerozdělil s pejskem o své piškoty."

Veronika Krátká, Domov pro seniory Velké Meziříčí

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.