Uplynulo 100 let od založení Červeného kříže ve Velkém Meziříčí

 MG_0872_-_kopieVelkomeziříčský zámek se stal ve čtvrtek 10. září 2020 svědkem významné události. Dne 13. ledna 1920 byla ve městě založena odbočka Československého červeného kříže. Století aktivní práce si připomněli pokračovatelé humanitárních myšlenek. Velkolepá oslava musela být zprvu díky koronaviru přesunuta a následně proběhla v komorním duchu, první den, kdy bylo opět nařízeno nošení roušek v uzavřených prostorách.

Po státní hymně přivítala předsedkyně MS ČČK Ludmila Kovácsová hosty a členy organizace. Byla vzpomenuta památka zakladatelů a zemřelých členů. Historii ČSČK přednesl David Dvořáček. V referátu byl vzpomenut život a dílo prvního předsedy okresního spolku ČSČK ve Velkém Meziříčí JUDr. Františka Maria Alfréda z Harrachu.

Ludmila Kovacsová shrnula součastnost místní skupiny ČČK, která v současné době čítá 21 členů. Členské schůze se konají 2x do roka, mladší členové slouží zdravotní službu při sportovních akcích, dále provádí výuku první pomoci, dárcovství krve, z nichž nejvíce má 137 odběrů plné krve a plazmy, 2 členové pracují jako profesionální zdravotníci. Shromáždění pozdravil pravnuk prvního předsedy spolku Karel Podstatský-Lichtenštejn. Alena Vidláková přečetla zdravici prezidenta ČČK Doc. RNDr. Marka Jukla. Následovalo vystoupení dětí ze zájmového kroužku Mažoretky z Dózy - střediska volného času Velké Meziříčí.

Při příležitosti 100 let činnosti Červeného kříže ve Velkém Meziříčí převzaly zasloužilé členky ocenění za jejich dlouholetou činnost. Oblastní spolek ČČK Žďár nad Sázavou udělil medaili „Za obětavou činnost v ČČK" dlouholeté předsedkyni Marii Kratochvílové a Alence Málkové, které jsme současně pogratulovali k významnému životnímu jubileu 90. let.

Společnost ČČK se sídlem v Praze udělila pamětní medaile k 100. výročí Československého červeného kříže Ludmile Kovácsové, Aleně Toufarové, Aleně Vidlákové, Davidu Dvořáčkovi a Janu Podstatskému-Lichtenštejn. Všichni členové a hosté obdrželi kytičku a pamětní list k výročí 100 let od založení místní organizace Československého červeného kříže ve Velkém Meziříčí.
Po předání ocenění zazněla oblíbená píseň prvního Československého presidenta Tomáše G. Masaryka „Ach synku, synku". Následovalo společné fotografování a drobné pohoštění s neformální zábavou.

Poděkování patří rodině Podstatských-Lichtenštejn za poskytnutí prostor zámecké jídelny, zaměstnancům Muzea Velké Meziříčí za pomoc s organizací a SDH za zajištění dopravy.

Mgr. David Dvořáček, DiS.

 MG_0759_-_kopie

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.