Na gymnáziu a v Krásněvsi oslaví sté výročí narození spisovatele Ladislava Dvořáka

LD020Program Život a dílo spisovatele Ladislava Dvořáka (1920–1983), který u příležitosti 100. výročí jeho narození a s cílem připomenout jeho život, dílo a odkaz pořádá pod záštitou Českého centra Mezinárodního PEN klubu a za podpory města Velké Meziříčí rodná obec Krásněves za spolupráce s Gymnáziem Velké Meziříčí, Moravským zemským archivem v Brně – Státním okresním archivem Žďár nad Sázavou a Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové.

Bohatý život L. Dvořáka (1920-1983), básníka a prozaika, autor literatury pro děti, překladatele, publicisty, literárního historika, určovaný zásadami a vlastním přesvědčením zůstává výzvou k zamyšlení se nad jeho obsahem, dílem i odkazem. Akce tak učiní formou odborného semináře, kulturního pořadu a odhalení pamětní desky.

Seminář za přítomnosti odborníků a dalších zájemců analyzuje a interpretuje Dvořákovo dílo, literární tvorbu pro dospělé a pro děti. Obdobně tomu bude u Dvořákova života od jeho dětství a mládí v Krásněvsi a Velkém Meziříčí, přes kritické roky druhé světové války, po vysokoškolská studia a život v Praze, nesouhlas s totalitním režimem po roce 1948 a podpis Charty 1977. Příspěvky přednesené na konferenci vyjdou ve sborníku Západní Morava. Při zahájení promluví zástupci pořádajících institucí.

Literárně dramatický pořad o Ladislavu Dvořákovi. „Dovědět se, jaký doopravdy jsem, co bych doopravdy udělal, kdyby... co bych skutečně řekl, kdyby... to je myslím u člověka posedlého tvořením ta nejvnitřnější pohnutka: odhalit neodhalitelné, zjevit, co nám může zjevit pouze smrt." Takto zní jedna z nalezených poznámek Ladislava Dvořáka, v deskách nadepsaných jeho rukou "Sentence. Ad chronos a kairos". „Zamyslíme se nad tím, kdo Ladislav Dvořák byl, vycházet budeme ze svědectví o jeho životě a z jeho díla", sdělila režisérka pořadu Jaroslava Šiktancová. Účinkují Marie Štípková, Vojtěch Bartoš, na flétnu hraje Dušan Navařík, na bicí František Kukula.

Odhalení pamětní desky rodáku a spisovateli Ladislavu Dvořákovi v obci Krásněves. Promluví starosta obce Karel Uhlíř, zástupci rodiny a další hosté.

Program
10–12 hod., literárněhistorický seminář, Gymnázium Velké Meziříčí, Sokolovská 235/27
14–15 hod., L. Dvořák, literárně dramatické představení (režie Jaroslava Šiktancová), Gymnázium Velké Meziříčí
16.30 hod., odhalení pamětní desky, obec Krásněves
17–18 hod., L. Dvořák, literárně dramatické představení (režie Jaroslava Šiktancová), kulturní dům Krásněves
18–19 hod., hudební vystoupení, kulturní dům Krásněves

Za pořadatele Martin Štindl

L. Dvořák

L. Dvořák_2

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.