Začal další ročník Gastroakademie

ImagePátým rokem otvírá Kraj Vysočina pro vybrané žáky ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. V letošním roce bylo slavnostně uvedeno do Gastroakademie osm nováčků. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraje na republikové i mezinárodní úrovni," říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků těchto krajských škol:

  • Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
  • Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
  • Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V rámci projektu absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrářů Jana Horkého, žáci 3. ročníků navštívili Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast v národním kole soutěže Tropheé Mille. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni.

V současné době žáci středních škol zřizované Krajem Vysočina mohou studovat devět oborů se zaměřením na gastronomii.

Terezie Doleželová, odbor školství, mládeže a sportu

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.