Příběh Náměstí

náměstíDne 13. 10. 2020 jsme se z důvodu koronavirové epidemie v omezeném počtu sešli k diskuzi ohledně pokračování rekonstrukce Náměstí.

Zástupci společnosti RTS zdůraznili nutnost široké shody v zastupitelstvu a nastínili nám 3 možné scénáře:
1. Přihlédnout k tomu, jak dopadla „nepojmenovaná" soutěž a jednat s některým z oceněných návrhů (1, 2, 3) o odkupu autorských a licenčních práv některého návrhu.
2. Pokračovat s autory některého návrhu ze všech zúčastněných (15) a také jednat o odkupu autorských a licenčních práv některého návrhu.
3. Zahodit výsledky "nepojmenované" soutěže a vyhlásit soutěž novou.

Po vzájemné diskuzi mezi stranami opozice se přikláníme právě ke třetí variantě, přestože je časově nejnáročnější. Tato soutěž by měla obsahovat nejen řešení prostoru Náměstí v rozsahu původní soutěže, ale také prostoru ve Svitu.

Dále bychom navrhovali zanést do řešení i prostor před hradbami z důvodu možného dopravního propojení s prostorem za řekou a revitalizaci Riegerových sadů, které také bezprostředně navazují.

K podpoře této varianty nás vedou následující důvody:
1. Varianta odkupu autorských a licenčních práv popírá veškerý princip jakýchkoliv soutěží, nejen architektonických. Jaká bude ochota architektonických ateliérů dopracovávat návrh někoho jiného? Jaká bude cena a kdo ji bude stanovovat?
2. Varianta dohody s některým autorem ze všech popírá princip architektonických soutěž tak, jak nám byly vysvětlovány.
3. Varianta nové soutěže je následování cesty, kterou nám doporučují odborníci přizvaní na pomoc s řešením prostoru ve Svitu - řešit ho současně a společně s Náměstím. Tuto variantu jsme navíc navrhovali již u první soutěže. Vnímáme a vítáme snahu „věc" Náměstí posunout dál co nejrychleji, ale není kam spěchat a opět řešíme jednotlivé prostory bez vzájemného propojení.
4. Přenecháme řešení toho, co má ve Svitu být odborníkům - vyhneme se tak nepravdivým obviněním, že prosazujeme supermarket LIDL nebo o nějakých zákulisních dohodách.
5. AS takového rozsahu může přilákat zahraniční ateliéry - to nám bylo slibováno už u první soutěže, nicméně jaksi k tomu nedošlo.
6. Mohli bychom celou záležitost vyřešit kompletně, komplexně a najednou se vzájemně provázanou funkčností.

Samozřejmě takový postup bude znamenat absolutní transparentnost nejen napříč politickými stranami, ale i směrem ven z radnice. Jedině takto můžeme dosáhnout určitého stupně důvěry v daný postup a řešení. Vážený pane starosto a členové Rady, věříme, že naše důvody pochopíte a místo prostého shození ze stolu nebo vymýšlení důvodů, proč to nejde, budete spíše přemýšlet nad způsobem, jak to provést a to přesně podle názvu vaší strany – společně.

I s námi.

21. 10. 2020
Členové zastupitelských klubů ČSSD, KDU-ČSL a Meziříčského fóra

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.