Budky a krmítka můžete i darovat

foto ptákOdhaduje se, že za posledních zhruba třicet let ubyly v Evropě stovky milionů ptáků. Pojďme se během pandemie odreagovat manuální prací a pomoci přírodě kolem nás. Nastal nejvyšší čas na vyrábění budek pro hnízdění ptáků a krmítek pro zimní přikrmování.

Budkami nahrazujeme přirozená hnízdiště ptáků, kteří ke svému zahnízdění potřebují dutiny starých stromů - těch je ve městech pomálu. Díky vyrobeným budkám se výrazně zlepší podmínky hnízdění zpěvného ptactva, kteří nás těší svým zpěvem a napomáhají k přirozené rovnováze ekosystémů.

Právě nyní je dobré začít s přikrmováním. Teploty klesají a nabídka potravy se snižuje. Při větších mrazech můžeme ptákům krmením takřka zachránit život. Odměnou je možnost pozorovat jedinečné divadlo.

Vyrobené budky a krmítka můžete umístit na své zahradě, nebo nám je můžete darovat. Budky odborně rozvěsíme v Riegrových sadech (zkratka) a na hřbitově, kde již máme souhlas města. V následujících letech budeme budky pravidelně čistit a udržovat. Krmítka nabídneme do Domova důchodců, školek. Napište na výrobek svůj kontakt a my vás informujeme, kde skončil.

Sběrné místo výrobků je v prodejně Ligno mat s.r.o., Novosady 111, VM v otevírací době od 1. do 15. listopadu.
Budeme rádi, když se s námi podělíte o zážitky, fotky z tvoření, nebo pozorování ptáčků.

PS: Prvním deseti zájemcům, kteří se ozvou na mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nabízíme předchystaný materiál pro výrobu krmítek, či budek. Pokud s námi budete sdílet fotky z výroby.

NÁVODY:
Výroba budek a jejich vyvěšování, údržba - Brontosaurus - Péče o přírodu:
https://peceoprirodu.cz/budky/
https://peceoprirodu.cz/wp-content/uploads/2018/03/Vy%cc%81roba-ptac%cc%8ci%cc%81ch-budek.pdf?fbclid=IwAR2CqMGxFImTYKZjE7MZafLswxpoba0rRcXFfJA0A6LCjf_YZTAe7qKCFnw

Přikrmování, výroba krmítek - Česká společnost ornitologická:
https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/

Facebook událost pro Velké Meziříčí:
https://www.facebook.com/events/426072688375339/

--
Autor úvodní fotky Lukáš Pich - kameraman přírody: https://www.facebook.com/lukaspichvideo/
S nadšením Jednoměsto. a skauti

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.