V Balinském údolí se objevil Záviškův rybník

P1250696Rybník, který vznikl před nedávnem, ještě čeká na kolaudaci. Nápad na jeho výstavbu dostal majitel Vincenc Záviška před rokem. Nelenil a ihned začal vyřizovat potřebná povolení, protože ideální podmáčený pozemek v podmanivém Balinském údolí už vlastnil. „Les ztrácí v současné době produkční funkci, nabývá spíše funkci oddychovou a k tomu je rybník, nejlépe s posezením, bezvadný," pochvaluje si iniciátor stavby Vincenc Záviška.

Standardní objem vody v rybníku je 1 050 m3, největší hloubka dosahuje 2,6 metru. Projít se můžete po hrázi dlouhé 36,5 metru, nebo směrem na západ dojdete až k tůňce. Vznik nového přírodního společenstva je dalším lákadlem pro posezení na lavičce, pozorování přírody a živočichů kolem nás. „Do zimy plánujeme umístit k rybníku lavičku a další pak k cestě Balinským údolím společně s rozcestníkem, aby každý věděl, kde je rybník a kudy ke studánce Jarmilka," představuje budoucí plány majitel stavby a přilehlých lesních pozemků s tím, že na jaře přidá násadu okrasných ryb a vysází další zeleň. Kousek nad zmiňovanou studánkou od Uhřínovské ční dřevěný „rozhledník" od Františka Buriana, rodáka z Horních Vilémovic, který ukazuje unikátní a významná místa v blízkém okolí. Cestou od rybníka můžete projít přes Balinské údolí k Palečkovým rybníkům až na Ameriku a Jestřabec. „Chtěl jsem vybudovat něco konkrétního pro osamělé putující lidi, rodiny, přátele i turisty," říká Záviška.

Studánky dotvářejí krásy Balinského údolí

Víte, že Balinské údolí má i své studánky? Tři z nich vám představíme, ideální tip na procházku podzimní přírodou.
Studánku Jarmilka, přístupnou nejlépe ze silnice na Uhřínov, pojmenoval Vincenc Záviška po své mamince, vyčistil a upravil ji Rudolf Horák starší s přispěním rodiny Záviškových. Na první pohled nás překvapí kontrast suchých stromů a životodárné vody. „Buď pokorný a poklekni před vodou a přírodou," stojí na dřevěné ceduli na zastřešení studánky.

Studánka Víla v Sáblíkově parku prochází postupnou obnovou, nyní se k ní dostanete po nových dřevěných schůdcích a lávce.
V neposlední řadě stojí za zmínku studánka Sabinka a kříž, které si za cíl vybral vandal. Nachází se u brodu v Balinském údolí.

„Trápí nás vandalství, někdo jen tak znevažuje naši dobrovolnou práci – rozlámání kříže, strhávání nápisů, utržení solárního světla, nepořádek – to je jen malý výčet vandalismu, který často řešíme," rozhořčuje se pan Rudolf Horák starší, obnovitel jmenovaných studánek, společně s panem Záviškou.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.