Vlčí máky pomáhají válečným veteránům

5635c8588b49340fbc4ce372f1194cd8 resize975558_Devatenáct let si připomínáme 11. listopad jako Den válečných veteránů. Památku padlých vojáků si připomínají v mnoha zemích, například ve Francii, Belgii, Kanadě nebo Spojených státech je tento den dokonce státním svátkem. Symbolem vzpomínky na padlé vojáky se stal květ vlčího máku. Sbírka na podporu veteránů se letos už pošesté koná také v Česku.

Na paměť válečných veteránů si dnes lidé po celém světě připínají 11. listopadu na klopy sak a kabátů červený květ. Nejde ale o jediný způsob jejich uctění – například společnost Post Bellum letos už pošesté pořádá pro válečné veterány sbírku. Přispět můžete přes internet na stránkách www.denveteranu.cz. Vybrané peníze poputují do Centra pomoci Paměti národa, kde budou pomáhat konkrétním válečným veteránům.

Nad možností uctění válečných veteránů ve stávajících pandemických podmínkách se zamyslel třebíčský novinář a spisovatel Milan Krčmář. „Naše padlé pradědečky si opět budeme moci připomenout vlčím mákem v klopách, kvůli zákazu shromažďování však nelze uspořádat žádná pietní shromáždění. Lidé však mohou naše předky uctít i jinak," nastínil.

Navrhl i možnou alternativu - uctít padlé na hřbitovech zapálením svíčky na náhrobcích či pomníčcích padlých vojáků. „Je to akce, jíž se lze vyhnout současným epidemickým restrikcím o shromažďování, a přesto je díky ní možné důstojně uctít památku našich pradědečků," popsal. Dle Krčmáře každý může na hřbitov v jiném čase a nedojde tak na nich ke srocení. „Stačí jen zapálit svíčku, tiše postát a zamyslet se, kolik bolesti přinesla smrt tohoto muže jeho blízkým a co vše mohl dotyčný člověk ještě vykonat, kdyby do jeho osudu nezasáhla válka," dodal.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.