Jak nakládat s odpadem v době koronavirové pandemie

garbage-can-231876 1920Krok zpátky ve třídění odpadů musejí udělat domácnosti v povinné karanténě nebo s pozitivně testovaným členem, vyhazovat odpadky smějí pouze do popelnice na směsný odpad, a to ještě za zpřísněných podmínek. Odpad je nutné nejprve řádně zabezpečit proti potencionálnímu šíření nákazy, která ohrožuje zejména pracovníky skládky a svozových společností – v našem případě se jedná o zaměstnance Technických služeb Velké Meziříčí.

Veškerý odpad osob s potvrzeným onemocněním COVID-19 a osob v karanténě ukládejte do plastových pytlů o minimální tloušťce 0,2 milimetru, případně vložte do pytlů dvou. Povrch ošetřete dezinfekčním prostředkem. Pevně zavázaný pytel vložte do popelnice na směsný komunální odpad, zásadně jej neodkládejte vedle popelnice. Po manipulaci s odpady je vždy nutné umýt případně si vydezinfikovat ruce. Dle doporučení Státního zdravotního ústavu vyžaduje speciální postup i likvidace ochranných pomůcek u všech včetně zdravých občanů. Použité roušky, respirátory, rukavice a další jednorázové ochranné pomůcky patří výhradně do směsného odpadu. Nejprve je vložte to sáčku, ten pevně zavažte, a poté opakujte s dalším sáčkem.

Vzniku těchto odpadů lze předcházet používáním například látkových roušek, které jsou při správném dezinfekčním postupu použitelné opakovaně. Látkové roušky je nutné vyvářet, buď ve vroucí vodě po dobu nejméně pěti minut nebo v pračce s vyvářecím pracím programem – nejméně na 60 stupňů po dobu třiceti minut. Po praní roušky je důležité také její žehlení, naopak po vyvářce už žehlení není nezbytně nutné.

Zuzana Najtová

Bez názvu_copy_copy_copy_copy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.