Akademie věd ocenila Milana Dufka

P1220766Za popularizaci vědy letos předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová ocenila Milana Dufka, Vladimíra Wagnera a Petra Pyška. Všichni jmenovaní získali ocenění za šíření a zpřístupňování vědeckých témat mezi širokou veřejnost. Milan Dufek zviditelňuje vědecké otázky prostřednictvím festivalu, jehož je ředitelem i hlavním organizátorem. „Chci filozofii dostávat z akademického prostředí zpět do veřejného prostoru," uvádí Milan Dufek.

Největší filozofický festival v České republice se koná už čtrnáct let právě ve Velkém Meziříčí. „Když jsme s ním začínali, byly tu pochybnosti, jestli by takový formát mohl v malém, neuniverzitním městě fungovat, nakonec se ukázalo, že volba na půl cesty mezi Prahou a Brnem, dvěma velkými centry české vzdělanosti, byla správná," říká Dufek. Za svoji dlouhou éru se na festivalu vystřídalo velké množství věhlasných osobností z různých sfér filozofie, vědy i literatury. Stěžejním cílem je přiblížit veřejnosti náročnější filozofické otázky, to se daří díky odborníkům, kteří dokážou jakkoli obtížné téma převést do „lidské" řeči.

P1220528Letošní čtrnáctý ročník se věnoval příhodně hrozbám a příležitostem, vystoupili na něm takové osobnosti, jako jsou ekonom Tomáš Sedláček, architekt Adam Gebrian, bezpečnostní expert Andor Šándor, bioklimatolog Zdeněk Žalud nebo imunolog Václav Hořejší. Lidem jsou jména účinkujících známá i z televizních a rozhlasových vystoupení, proto na přednášce sedí různé spektrum publika, díky kterému bývá závěrečná diskuze rozmanitá a neotřelá. V příštím roce, k půlkulatému výročí festivalu, připravuje Dufek publikaci mapující celou patnáctiletou historii velkomeziříčského filozofického kulturfestu. Proč kulturfest? Protože mimo přednášky na návštěvníky tradičně čeká doprovodný program v podobě koncertů nebo divadelních představení. Pro příští rok organizátor slibuje pozitivní zaměření.

Akademie věd ČR udělila první cenu za popularizaci vědy už v roce 1994. „Chtěl bych poděkovat za nominaci, těší mě ocenění i pochvala od takových odborníků, jako jsou členové Akademie věd ČR. Příprava a realizace festivalu se neobejde bez týmové spolupráce. Velký dík proto patří mým kolegům z šestičlenného programového výboru festivalu, složený z filozofů Filozofického ústavu AV ČR a FF MU v Brně. Tento specifický a jedinečný festival našel také výraznou oporu ve vedení města Velké Meziříčí a Kraje Vysočina. Nemohu zapomenout na organizační partnery, a především na naše posluchače, kteří svou účastí a příspěvky do diskuze jsou tím nezbytným kořením této akce," děkuje na závěr Dufek.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.