Dóza finišuje s opravami. Interiér nových prostor ohromí

P1260367Prostory po bývalém řeznictví, které jsou propojené dvorním traktem s Dózou, procházejí od léta rekonstrukcí v hodnotě zhruba 2 700 000 korun. Další finanční prostředky vyčleněné současnou radou přinesou interiérové vybavení pro nerušenou tvůrčí činnost návštěvníků a volnočasové aktivity. Zaměstnanci volnočasového střediska neusínají na vavřínech, organizují rodinnou putovní hru, připravují letní tábory a rozšiřují svoji nabídku pro příští školní rok.

Nová elektroinstalace, rozvody vody i vytápění jsou jen malou částí toho, co pracovníci doposud udělali. Po Novém roce by měla proběhnout kolaudace. „Bourání nebralo konce, když dělníci zjistili, že tam, kde dřív bývaly mrazáky, je místnost v místnosti, nestačili se divit a bourali dvojnásob," zmínila ředitelka Alena Vidláková raritu. V pravé části budovy přístupné z ulice Komenského vzniká nová velká a malá herna, kancelář i úklidová komora. Bezbariérový přístup do nových prostor zajistí rampa. Dóza je centrem volného času pro všechny věkové skupiny obyvatel Velkého Meziříčí a okolí. Cílem činnosti střediska volného času je nejen nabízet, ale i učit návštěvníky aktivně trávit svůj volný čas zaměřený na různé činnosti prostřednictvím zájmových kroužků, kterých nabízí nepřeberné množství.

Interiér nových prostor ohromí

viz 2Finanční prostředky na realizaci vybavení minulé vedení města nezahrnulo do rozpočtu, proto současní radní vyčlenili nezbytné finance na interiérovou studii. Návrh ukazuje, jak skloubit nápaditost, užitnost i design. Barevně se bude interiérové vybavení ubírat do bílé, šedé a tyrkysové barvy. Všechny nové místnosti navrhuje architektka sladit do jednotného stylu a barev se zachováním společného prvku, a to bezpečnosti. Multifunkční prostor, také zvaný jako herna, nabídne velké množství využití od tanečního sálu, přednáškové místnosti až po různé pohybové a relaxační aktivity. Prvkem, který bude v místnosti dominantní, se stane zcela jistě velká zrcadlová stěna, naopak sklad pro pomůcky prostor nijak nenaruší, jelikož se oddělí posuvnými dveřmi. Příjemné prostředí pro děti ovládnou důmyslné detaily a mobilní, bezpečný a snadno udržovatelný nábytek. „Jedná se o návrh interiéru pro děti, kdy se nabízí použití jasných barev ve více odstínech. My jsme však navrhli interiér jako tvořící prostor pro dětské aktivity, interiér jako kulisu pro nerušenou tvůrčí činnost dětí. Mysleli jsme na důležité rovnoměrné osvětlení i zvukové podmínky," specifikuje architektka Eva Uchytilová. V menší učebně, kde bude probíhat výuka hry na kytaru nebo třeba šachový kroužek, plánuje umístit architektka šedé stoly a kvalitní tyrkysové židle. Rozšířené prostory Dózy snad přivítají první návštěvníky v druhém pololetí školního roku.

Dóza neustále pracuje a hledá nové kolegy

Současná situace přinesla i mnoho nových zkušeností, své o tom ví i Jaroslava Živčicová, pedagog volného času. „Na základě zjištěného zájmu dětí a také jejich rodičů o zprostředkování základů her na kytaru jsem se rozhodla vytvářet pro začátečníky výukové video lekce. Zaslání finálního videa žákům předchází nejen samotné natáčení více kamerami, ale také zpracování videosouborů - střih videa, doplnění o komentáře, grafické znázornění, teorii apod. Prozatím mám pozitivní ohlasy, a to mě motivuje ke zlepšování," pochvaluje si Živčicová. Dóze chybí vedoucí kroužků, zájem dětí je velký. „Stojíme o učitele na parkour, airsoft, deskové hry, o jazykáře, hudební zaměření i modeláře," vybízí Vidláková. Středisko zakoupilo stavebnice lega, které lákají i starší děti.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.